Bol u preponama – Osteitis Pubis

Bol u preponama – Osteitis Pubis

Šta je bol u preponama – Osteitis Pubis

bol u preponama

Stanje kod kojeg se javlja bol u preponama – Osteitis Pubis predstavlja hronično oštećenje usled dugotrajnih opterećenja koje deluju na područje prepona, mada je moguće i da zrok bude akutna povreda.

Ovo stanje se obično primeti u poodmakloj fazi pošto spoj preponskih kostiju počinje da se značajno oštećuje i slabi.

 

Uzroci

Osnovni i glavni uzrok pojave ovog stanja je slabljenje i nestabilnost spoja preponskih kostiju. Stabilnost biva narušena kada nejednake sile deluju na pojedine strane prepona odnosno karlice, kao što može biti slučaj kod trčanja i naglih promena pravca kretanja tokom trčanja uz naglo ubrzavanje i usporavanje kao i u toku udaraca nogom, šutiranje u fudbalu ili udarci u pojedinim borilačkim sportovima. Ove aktivnosti se sportisti sa dobrom karličnom stabilnošću bez problema uspevaju da kompenzuju dok oni sa slabim mišićima karlice i lošom kontrolom i stabilnošću nisu u stanju da to adekvatno kompenzuju što rezultuje pojavom prevelikih i nekontrolisanih sila koje dovode do povrede.

 

Simptomi

Bol se obično pojavljuje u predelu spoja preponskih kosti i preponska oblast je osetljiva na dodir. Takođe kontrakcije mišića primicača i pregibača kuka rezultuju pojavom bola. Istezanje, kašljanje, kijanje ili izvođenje trbušnjaka takođe može izazvati pojavu bola

 

Terapija

Apsolutna je preporuka posetiti lekara i pridržavati se uputstava. Povratak svakodnevnim aktivnostima se preporučuje uz savetovanje sa lekarom ako bi se izbegla ponovna pojava bola u preponama.

Odmor je od ključne važnosti za uspešan i brz oporavak. Ovo takođe podrazumeva prekid aktivnosti poput trčanja i šutiranja ili izvođenja nožnih udaraca u borilačkim veštinama. U ponekim težim slučajevim čak zahteva upotrebu štaka kako bi se izbegla pojava bola.

Povećanje stabilnosti i kontrole karlične regije uz pomoć vežbi se takođe preporučuje.

Fizikalna terapija ubrzava i omogućava lakši oporavak. Primenjuju se sledeće metode fizikalne terapije:

Nije neuobičajeno da proces oporavka traje i do tri meseca. Ova povreda je izuzetno komplikovana za lečenje i poseta lekaru i pridržavanje njegovih saveta je apsolutno preporuka.

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.