Šta je termoterapija?

termoterapija

Termoterapija predstavlja primenu toplote radi zagrevanja tela gde se toplota prenosi sa termičkih agenasa na telo. Toplota se neprestano stvara u našem organizmu a istovremeno se i gubi tj. odaje se u spoljašnju sredinu. Temperatura tela je konstantna jer je stvaranje i gubljenje toplote u stalnoj ravnoteži. Telo najviše gubi toplotu radijacijom i evaporacijom, zatim konvekcijom a najmanje kondukcijom. Temperaturu tela u potpunosti reguliše nervni sistem preko centra za termoregulaciju koji se nalazi u hipotalamusu mozga.

Termoterapija u užem smislu predstavlja egzogenu toplotu koja se dobija od zagrejanih tela. Koža i potkožno masno tkivo deluju kao termički izolatori i sprečavaju prenos egzogene toplote u dublja tkiva, termoterapijom se povećavaju metabolički procesi. Toplota smanjuje mišićni spazam i vazodilataciju, a vazodilatacija doprinosi povećanju lokalne cirkulacije krvi.

Terapijsko dejstvo termoterapije:termoterapija

  • Povoljno deluje na hronična zapaljenja i na zarašćivanje tkiva tako da u akutnom stadijumu toplota nije korisna
  • Povećava cirkulaciju i oksidativne procese u organizmu
  • Veoma uspešno se primenjuje u lečenju bola tako što povećava cirkulaciju krvi i limfe i na taj način eliminiše metabolite iz organizma koji indukuju bol kao što su prostaglandin i bradikinin
  • Lokalna toplota smanjuje spazam i ekscitaciju mišića
  • Termoterapija se koristi kao uvod u vežbe jer olakšava pokrete
  • Koristi se u lečenju hroničnog otoka

Indikacije: artroze, artritisi, burzitis, tendinitis, periartritis, radikulitis, neuralgije, distenzije i distorzije, kontuzije, prelomi kostiju, kontrakture zglobova, spondiloze, itd.

Kontraindikacije: febrilna stanja, infekcije, krvarenje, teška oboljenja srca i pluća, maligni tumori, itd.