Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena

ukr[teni ligamenti

Ukršteni ligament je dug oko četiri centimetra, prilikom opružanja potkolenice je zategnut i postavljen je dijagonalno. Osnovna funkcija prednjeg ukrštenog ligamenta je održavanje stabilnosti zgloba kolena i sprečavanje pomeranja i odvajanja zglobnih površina butne kosti i kosti potkolenice. Najčešće se povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena događa u kombinaciji sa drugim povredama poput povrede bočnih ligamenata ili povrede meniskusa.

Povreda najčešće nastaje prilikom doskoka i kontakta sa podlogom. Takođe, ova povreda se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca.

Većina disciplina u svojim kretanjima sadrži nagle promene pravca kretanja, eksplozivna kretanja i slično. Discipline koje sadrže ova kretanja su fudbala, odbojka, košarka, tenis, neke borilačke discipline poput karatea.

Sama povreda nastaje usled rotacije koti natkolenice i potkolenice u suprotnim smerovima dok je puna težina tela oslonjena na nogu.

Simptomi su bol i otok, zatim nestabilnost zgloba, povećana amplituda kretanja potkolenične kosti ka napred u odnosu na butnu kost.

U oko 30% svih slučajeva povrede kolena, dolazi do povrede ukrštenih ligamenata.

Lečenje

Ukoliko je u pitanju samo istegnuće ligamenata, oporavak obično kraće traje a za lečenje se upotrebljavaju metode fizikalne terapije.

Većina pacijenata oseti olakšanje u roku od nekoliko dana nakon povrede. Obično se oseti poboljšanje, nestanak bola, smanjenje otoka, međutim tada se obično pojavljuje problem sa stabilnošću kolena.

Najbolji način da se izbegne rekonstrukcija ligamenata hirurškim putem je primena kompleksnog programa rehabilitacije koji sadrži vežbe i programe jačanja i propriocepcije.

Osnovni ciljevi rehabilitacije su:

  • Uklanjanje bola
  • Normalizacija pokreta u zglobu
  • Jačanje mišića kolena

Fizikalna terapija ubrzava i omogućava lakši oporavak. Od metoda fizikalne terrapije, primenjuju se sledeće:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.