fbpx

PRP tretman

PRP tretman ili terapija krvnom plazmom je inovativan način zarastanja i obnavljanja hrskavica, oštećenih tkiva, ligamenata, mišića i zglobova nakon pretrpljenih fizičkih trauma i neugodnih povreda. PRP terapija pomaže i kod hroničnih bolesti poput artritisa.

Prethodne decenije je PRP terapija dobila na izrazitoj popularnosti zbog mnogih vanserijskih sportista koji su se podvrgli ovakvom tretmanu u cilju bržeg saniranja teških povreda.

Umesto višemesečnih oporavaka i rehabilitacija, mnogi su se oporavili u rekordnom roku. PRP terapija je tako dobila na važnosti, pre svega zahvaljujući medijima koji prate ove popularne sportske ličnosti.

Takođe, PRP tretman sve se više koristi i u estetskoj medicini jer je pokazao svoju efikasnost u takozvanom procesu podmlađivanja, ali i kod problema sa opadanjem kose.

PRP injekcija podstiče podizanje nivoa specifičnih hormona i koncentraciju bioproteina. Oni se označavaju kao faktori koji ubrzavaju proces izlečenja, zarastanja i obnavljanja telesnih oštećenja.

Šta je PRP tretman i kako funkcioniše?

PRP tretman se bazira na iz krvi izdvojenoj plazmi bogatoj trombocitima u cilju unapređenja funkcija oštećenih tkiva. To je takozvani “vampirski tretman” sopstvenim matičnim ćelijama i predstavlja krajnje prirodan proces oporavka i izlečenja.

Doktori iz takozvane “pune” krvi pacijenta izdvajaju krvnu plazmu koja je bogata trombocitima. Zatim mu putem injekcija tu istu plazmu vraćaju u organizam, odnosno direktno u povređeni deo tela.

Trombociti imaju zadatak da podupiru proces zgrušavanja krvi, dok citokini i pomenuti faktori rasta imaju ulogu u obnovi i ubrzanom oporavku od povrede.

Brojne studije su pokazale da je PRP tretman koristan u lečenju i tretiranju:

 • Sindrom teniskog lakta
 • Osteoartritisa kolena – u ovom slučaju PRP tretman se kombinuje sa drugim opcijama kako bi se bol umanjila i popravila funkcija kolena. Takođe, za ovaj slučaj koristi se posebna vrsta PRP tretmana koja je osiromašena leukocitima
 • Sportskih povreda kao što su pokidani mišići, ligamenti ili ozbiljno uganuće zglobova
 • Gubitka kose, odnosno ćelavosti
 • Otvorenih i teško zarastajućih rana
 • Procesa podmlađivanja lica

Šta je plazma bogata trombocitima (PRP) i šta su PRP injekcije?

U PRP terapiji koriste se injekcije sa visokom koncentracijom trombocita koji se izdvajaju iz krvi povređenog pacijenta.

Na ovaj način, PRP injekcije zapravo koriste pacijentov lični imuni sistem kao glavno oružje u borbi za izlečenje njegovog problema sa muskulaturom.

Lečenje krvnom plazmom teče tako što doktori iz krvi pacijenta uzmu jednu do par epruveta krvi iz kojih potom obradom kroz poseban aparat sa centrifugom izdvajaju koncentrovane trombocite.

Ovi trombociti se nakon toga ubrizgavaju direktno u povređeni ili oboleli deo tela. Tu se ispuštaju takozvani rastući faktori koji stimulišu povećanja broja obnovljivih ćelija koje organizam pacijenta proizvodi.

Ponekada se pri samoj terapiji injekcijama koristi i ultrazvučni aparat kako bi se trombociti što preciznije ubrizgali u bolno područje.

Brojna iskustva svedoče o tome da je terapija krvnom plazmom koja je bogata trombocitima izrazito efikasna u procesu izlečenja.

PRP terapija je uobičajeni deo tretmana kod teških povreda ramena, kod rupture Ahilove tetive i drugih teških i lakih telesnih povreda koje može rešiti specijalizovana ortopedska ordinacija.

PRP tretman se pokazao u odličnom svetlu i kod ljudi koji imaju tendinitis ili kod stanja hroničničnog tendinitisa kao što su teniski ili golferski lakat.

Takođe, svaki ozbiljan fizijatar će Vam objasniti kakve sve pogodnosti možete imati ukoliko kombinujete inovativnu PRP terapiju zajedno sa sada već tradicionalnim načinima oporavka.

Jedna od glavnih prednosti PRP injekcija je u tome što njihovom upotrebom nestaje potreba za korišćenjem antiinflamatornih lekova i drugih medicinskih sredstava koji služe protiv bolova.

Neželjena dejstva su minimalna jer je reč o trombocitima koji su zapravo dobijeni iz krvi pacijenta, tako da ih pri ponovnom unosu telo ne odbacuje kao stranu materiju, navodi se u istraživanju Bolnice za specijalnu hirurgiju iz Njujorka.

Kada se PRP tretman primenjuje

Artoze, povrede tetiva, ligamenata i mišića kao i hronični bolni sindromi rešivi su zahvaljujući revolucionarnoj PRP terapiji. Ona se često primenjuje u regeneraciji meniskusa i hrskavice u zglobovima kako bi se izbegli hirurški zahvati.

Pored regeneracije tkiva ova metoda ima blagotvoran efekat na opšte stanje organizma, omogućava lakše i bezbolnije kretanje.

Posebnu primenu i odlične rezultate PRP terapija ima kod:

 • Koksartroza
 • Degenerativnih promena zglobova ramena, lakta, kuka, kolena, skočnog zgloba
 • Oporavka i regeneracije tkiva poput meniskusa i hrskavice zgloba sprečavajući njeno propadanje
 • Oporavka nakon operativnih zahvata
 • Poboljšanja izgleda i tonusa kože
 • Hidriranja kože i smanjenja bora na vratu, čelu ili licu, šakama, dekolteu
 • Umanjenja vidljivosti ožiljaka od akni

Koži je potrebno vreme da odreaguje na tretman tako da su rezultati vidljivi posle sedam dana. Tada dolazi do formiranja novih kolagenih vlakana i poboljšava se tonus kože.

Tretman se može ponoviti za mesec dana u zavisnosti od stanja kože.

Kako se PRP terapija izvodi

PRP tretman, odnosno terapija plazmom bogatom trombocitima predstavlja jedinstven način za korišćenje sopstvenih potencijala organizma u cilju regeneracije tkiva. Na taj način se započinju prirodni procesi podmlađivanja i regeneracije.

Centrifugatom sopstvene krvi, bogatim trombocitima i faktorima rasta stimuliše se reakcija matičnih ćelija i dovodi do podsticanja stvaranja novog kolagena, elastina i krvnih sudova.

Pacijentu se uzima od 8 do 10 ml krvi iz vene koja se prerađuje posebnim metodama kako bi se izdvojili trombociti (krvne pločice).

Dobijeni produkt se ubrizgava pomoću injekcije na obolelo mesto, a procedura traje oko pola sata.

Dan pre tretmana nije preporučljivo jesti tešku hranu, a na dan tretmana preporuka je uzimati što više tečnosti.

PRP tretman je u potpunosti bezbedan i procedura je potpuno bezbolna, a jedine neugodnosti su karakteristične za davanje injekcije. Nakon injekcije ne treba kvasiti mesto uboda narednih 24 sata.

Ukoliko pacijent oseća bol nakon terapije, može koristiti isključivo lekove propisane od strane stručnog lica.

Lokalno tretiranje zavisi od prirode povrede ili područja na kojem se vrši tretman. Presudan faktor je da li je u pitanju sportska povreda, estetska procedura ili slično.

PRP tretman lica

PRP tretman lica je vrlo tražena i popularna estetska metoda podmlađivanja kože lica.

PRP terapija predstavlja tretman kod kojeg se koristi krvna plazma bogata trombocitima, koja u sebi sadrži faktore rasta i druge supstance. Ova jedinjenja aktivno učestvuju u obnavljanju tkiva i ćelija poboljšavajući elastičnost i volumen ćelija kože lica.

Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti (krvne pločice) koji se potom ubrizgavaju na tretirano mesto.

Kada, na primer, dođe do neke posekotine, odbrambena reakcija tela je da privlači trombocite na mesto povrede i time ubrzava proces zarastanja.

Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (faktore rasta) koje potpomažu proces obnavljanja.

Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećava se količina supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces obnavljanja i podmlađivanja tkiva.

Ljudsko telo ima neverovatnu moć isceljenja i upotrebom sopstvenih trombocita značajno se potpomaže i ubrzava proces obnavljanja tkiva.

Kako se izvodi PRP tretman lica

Pacijentu se iz vene uzima 8 do 10 ml pune krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita.

Dobijeni produkt se injekcijom infiltrira na ranije definisano obolelo ili povređeno mesto. Cela procedura traje od 15 do 30 minuta.

Sama procedura je bezbolna i osmišljena tako da bude maksimalno komforna za pacijenta.

Takođe, PRP tretman spada u veoma bezbedne intervencije koje se vrše pod lokalnom anestezijom.

Kod nekih vrsta PRP terapije se uzima od 40 do 100 mililitara krvi što je potpuno neetički i neopravdano, jer ne postoji prostor za ubrizgavanje plazme izdvojene iz te količine krvi.

Nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.

Tretman se koristi i za:

 • Smanjenje bora oko očiju
 • Smanjenje pušačkih bora
 • Uklanjanje ožiljaka od akni
 • Uklanjanje nazolabijalnih bora
 • Lifting lica

Kada su vidljivi rezultati?

Prvi rezultati vidljivi su nakon 4 nedelje i u periodu nakon toga polako postaju sve izraženiji. Potrebno je određeno vreme kako bi se podstakli regenerativni procesi koji se vremenom ubrzavaju.

Prvi rezultat nakon što se uradi PRP tretman lica je povećana elastičnost i hidratacija kože. Serija od tri tretmana može efekte produžiti i do dve godine.

PRP tretman kolena

PRP terapija u lečenju povreda kolena polako postaje jedna od najznačajnijih procedura pošto pruža najbolje rezultate.

Zglob kolena je najveći i najsloženiji zglob ljudskog tela i u funkcionalnom pogledu predstavlja ključnu sponu koja obezbeđuje uspravan hod.

Prilikom uspravnog hoda oko 70 odsto težine je na kolenima, a pri savijenim kolenima i do 90 odsto čovekove težine.

Zbog svoje izuzetno složene građe i opterećenja koje svakodnevno trpi, veoma je neotporan prema štetnim faktorima, što često dovodi do povreda.

Povrede ligamenata, meniskusa, tetiva, artroze, samo su neki od problema i tegoba koje pogađaju pacijente svih uzrasta.

Obično se radi o diskretnim i jedva primetnim tegobama, mada se nekada mogu pojaviti i ozbiljni problemi i simptomi.

PRP terapija spada u regenerativne procedure. Plazma bogata trombocitima je onaj izdvojeni i kroz centrifugu obrađeni deo krvne plazme bogat trombocitima, koji u sebi sadrže faktore rasta i druge supstance koje aktivno učestvuju u lečenju i obnavljanju oštećenog ili obolelog tkiva.

Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti (krvne pločice) koji se potom ubrizgavaju na povređeno mesto.

Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (faktore rasta) koje potpomažu proces zarastanja i zaceljenja.

Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećavamo količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja.

Kako se PRP terapija u lečenju povreda kolena izvodi?

Pacijentu se iz vene uzima 8 do 10 ml pune krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita. Dobijeni produkt se injekcijom ubrizgava direktno na ranije definisano obolelo ili povređeno mesto.

Cela procedura je apsolutno bezbedna i traje između 15 i 30 minuta, a sve se radi pod lokalnom anestezijom.

Sama procedura je zamišljena da bude maksimalno komforna i bezbolna za pacijenta.

Nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.

PRP terapija u lečenju povreda kolena izvodi se kod sledećih oštećenja i povreda:

 • Artroza – Klinički znaci artroze se razvijaju veoma sporo, podmuklo i skriveno. Najčešći su artrozom zahvaćeni zglobovi kuka i kolena. Uglavnom je artroza posledica poremećaja vaskularizacije i prekida zglobne hrskavice. Tokom opterećenja hrskavica se tanji i ne podnosi trenje u zglobu, troši se i ne štiti više subhondralnu kost. Hrskavica najpre fibrilira, a delimično ogolela kost reaguje tako što hipertrofiše i stvara koštane izraštaje u vidu trnova – osteofite. Na kraju dolazi i do pojave cisti i deformacije zgloba. Prvi simptomi su bolovi pri većem opterećenju zglobova koji traju kratko i prestaju nakon odmora. Kasnije, ti bolovi postaju češći i mogu se ispoljavati i tokom mirovanja, jer dolazi do procesa fibroze i zadebljanja zglobne čaure.
 • Oštećenje meniskusa (NE i ruptura) – Povreda meniskusa predstavlja čestu povredu kolena. Meniskus (lat. meniscus) je disk u obliku latiničnog slova C, ili polumeseca, koji omogućava stabilnost kolenu balansirajući težinu tela preko kolena. Svako koleno ima 2 meniskusa (jedan na spoljašnjoj ivici kolena i jedan na unutrašnjoj). Povređeni meniskus izaziva značajan problem u funkciji kolena.
 • Istegnuće i parcijalna ruptura (delimično pucanje) ligamenata – Ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena. Sačinjeni su od čvrstog fibroznog tkiva i imaju funkciju kontrole preteranih pokreta u zglobu kolena. Jedna od najčešćih i ujedno najozbiljnijih povreda zgloba kolena je upravo povreda prednjih ukrštenih ligamenata ili njihovo “pucanje”.
 • Hondromalacija patele – Kod zdravog zgloba, čašica je postavljena u sredini patelofemoralnog zgloba i omogućava pravilno raspoređivanje sila koje deluju na zglob. Kod pacijenata koji pate od hondromalacije patele, čašica je blago pomerena i ne raspoređuje silu kako bi trebalo. Rezultat toga može biti oštećenje tkiva zgloba, upala vezivnih tkiva ili hrskavice zgloba uz pojavu bola u kolenu.

PRP tretman kose

Ova vrsta PRP intervencije se sastoji iz tri koraka, odnosno tri tretmana između kojih je razmak od 4 do 6 nedelja.

Pacijentu se iz vene uzima 8 do 10 ml pune krvi, koja se centrifugom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita.

Dobijeni produkt se injekcijom ubrizgava direktno u kožu glave gde je potrebna obnova rasta kose.

Cela procedura je apsolutno bezbedna i traje između 15 i 30 minuta, a sve se radi pod lokalnom anestezijom.

Sama procedura je zamišljena da bude maksimalno komforna i bezbolna za pacijenta.

Nakon ova tri koraka potrebno je uraditi dopunsku terapiju jednom u periodu od 4 do 6 meseci nakon završenog inicijalnog procesa.

Nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.

Kada se ne sme primenjivati PRP terapija?

Kontraindikacije kod primene PRP tretmana postoje u sledećim slučajevima:

 • Maligna oboljenja
 • Akutna infektivna stanja
 • Oboljenja krvi

Uz odgovarajuće pripremne procedure, PRP terapija se može primenjivati kod:

 • Hroničnih oboljenja bubrega i jetre
 • Autoimunih oboljenja koštano-zglobnog sistema
 • Primene kortikosteroida 4 do 6 nedelja pre intervencije
 • Pacijenata koji su u prethodnih 30 dana imali neku operativnu intervenciju
 • Pacijenata na antikoagulantnoj terapiji
 • Pacijenata koji su primali antiinflamatorne lekove u prethodnih 7 dana

Tehnologija

RegenLab S.A. je renomirani švajcarski R&D proizvođač uređaja na bazi biotehnologija.

Ova kompanija je poznata kao vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju Autologne plazme sa puno trombocita (A-PRP).

Njihova tehnologija se zasniva na preradi sopstvene krvi pacijenta, sa ciljem upotrebe trombocita, ćelija i proteina u različitim medicinskim disciplinama kao što su sportska medicina, lečenje rana i estetika.

Tehnologija kojom se priprema PRP terapija, odnosno plazma bogata trombocitima, je od izuzetne važnosti. Često se dešava da nije svaki izdvojeni deo istog kvaliteta, a to umnogome zavisi upravo od tehnologije kojom se trombociti izdvajaju iz krvi.

Izdvajanje trombocita se vrši putem centrifuge nakon koje se komponente krvi izdvaju prema gustini.

Crvena krvna zrnca i bela krvna zrnca se izdvaju ispod gela za separaciju. Sa gornje strane gela izdvajaju se trombociti koji se potom vraćaju u plazmu i PRP je spreman za upotrebu.

Upotreba RegenLab sistema za izvajanje PRP-a ima sledeće prednosti:

 • Brza i jednostavna za upotrebu – Potrebno je svega nekoliko koraka za izdvajanje 4 do 5 mililitara PRP-a
 • Sigurna – Koristi se krv pacijenta i time se izbegava rizik od zaraze HIV-om i ostalim infektivnim bolestima
 • Mala količina krvi – Potrebna je mala količina krvi, svega 8 mililitara krvi
 • Optimalno izdvajanje trombocita – Do 80 odsto trombocita se izdvaja
 • Optimalna separacija od crvenih i belih krvnih zrnaca – Do 99,7 odsto ćelija krvnih zrnaca se odstrani

Kako tretirati bol posle PRP Terapije?

Protiv bolova koristiti samo i isključivo propisane lekove. Lokalni tretman zavisi od vrste indikacije tretiranog podrucja (sportska povreda, oboljenja, estetske procedure itd).

Nikako i ni pod kojim uslovima ne upotrebljavati nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAI lekove) poput brufena, ibuprofena, naproksena, ketonala, voltarena, advila, aspirina, andola i sličnih medikamenata.

PRP tretman iskustva

Tokom 30 godina rada poliklinika Dr Galetić sa uspehom je rešila probleme hiljadama zadovoljnih pacijenata. Njihova iskustva govore u naše ime i verujemo da su najbolja preporuka i Vama da poklonite poverenje vrhunskim stručnjacima kako biste sačuvali zdravlje na najvišem mogućem nivou.

Bilo da se radi o ortopedskim zahvatima, rehabilitaciji, fizijatriji ili estetskoj medicini, poliklinika Dr Galetić je tu za Vas pune tri decenije.

Renomirani medicinski eksperti, kojima se na našoj poliklinici ponosimo, koristeći najmodernije tehnologije i svoje neupitno znanje rešiće Vaše zdravstvene probleme na najefikasniji i najbezbedniji mogući način.

Pogledajte nekoliko izdvojenih komentara koji su korisnici naših usluga ostavili na našoj stranici:

“Vrlo ljubazni,vrhunski stručnjaci…zahvaljujući Dr Galetiću (koga kada upoznate imate utisak da ga znate oduvek) naša ċerka se rešila bolova u kolenima I evo je ponovo na terenu. Hvala, veliko hvala!”

Marija B.

“Mesto za ljude koji nemaju vremena za gubljenje, problem sa petnim trnom i planetarnom fascijom koji sam vukao mesecima je dijagnosticiran na prvom pregledu a već posle 3 nedelje sam počeo sa trenzima zahvaljujuci efikasnoj terapiji. Opremljenost je zbilja na svetskom nivou, vidi se da se ne žali kada je u pitanju ulaganje u istu. Za osoblje sve pohvale, mada se od ovakve poliklinike i ne očekuje usluga na nižem nivou. Ne mogu reći da bih se rado vratio sad kada sam zdrav ali nemam sumnje gde bih ako me muka snadje.“

Aleksandar B.

“Odličan lekar i medicinsko osoblje. Otišla sam tamo zbog povrede i bola u vratu. Odlazila sam na terapije nekoliko puta nedeljno i bola više nema.”

Ana F.

Zaključak

PRP tretman je inovativan i revolucionarni način oporavka od teških i lakših povreda, operacija, kao i od estetskih zahvata. PRP terapija zapravo predstavlja tretman krvnom plazmom koja se izdvaja iz sopstvene krvi pacijenta kako bi se dobili najbolji i najefikasniji rezultati.

Ukoliko imate probleme sa povredama mišića, ligamenata, hrskavica ili jednostavno želite određene estetske promene na licu ili koži glave, poliklinika Dr Galetić je pravo mesto za Vas.

Koristeći najsavremenije tehnologije poliklinika Dr Galetić omogućava Vam da dobijete vrhunski PRP tretman, uz najbolju negu i maksimalnu posvećenost naših lekara.

Naš rad u prethodnih 30 godina garantuje profesionalan i ozbiljan pristup u rešavanju svih Vaših zdravstvenih problema. Proverite zašto smo najbolji u svom poslu.


ULTRATONE FUTURA PRO PREDSTAVLJA TRENUTNO NAJEFIKASNIJI I JEDINI APARAT KOJI JE OMOGUĆAVA TRETMANE MRŠAVLJENJA, OBLIKOVANJE TELA, SMANJIVANJE BORA, ZATEZANJE KOŽE, LIPOLIZE, KAVITACIJE I JOŠ MNOGO TOGA, NA JEDNOM MESTU!

POLIKLINIKA GALETIĆ JE JEDINA MEDICINSKA USTANOVA U REGIONU KOJA POSEDUJE I KORISTI ULTRATON FUTURA PRO APARAT.

Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211

Kategorije

Drugi postovi

Spondiloza

Spondiloza

Spondiloza je stanje koje se odnosi na degenerativne promene kičme, njeno okoštavanje i smanjenu elastičnost kičmenog stuba. Ona predstavlja jedan od prvih znakova oštećenja koštanog sistema. Iako se spondiloza obično vezuje za godine pacijenta i njegovo starenje, ona...

Kontakt

Bulevar Evrope, ugao ulica Veselina Masleše br. 40 i Koste Racina 38

tel: 021/55-72-11; 021/45-79-39
mob.tel: 062/557-211

Radno vreme Poliklinike:
– Radnim danima od 08h do 20h
– Subotom od 08h do 15h, nedelja neradna

e-mail: poliklinikagaletic@gmail.com
web: www.drgaletic.rs

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja.

 

Koristimo najsavremenije metode lečenja poput Skanlab, kompjuterskoj jačanja mišića i Shockwave terapije radijalnim udarnim talasima.

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja.

Garantujemo vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman sad!

Poliklinika Galetić

Poliklinika Galetić 30 godina čini Vaš život lakšim, lepšim i bezbolnijim. Tokom godina, postali smo lider u lečenju povreda i bolova, rehabilitaciji kao i u estetskoj i antiaging medicini.

Pišite nam

Call Now Button