Koksartroza – bol u kuku

Koksartroza – bol u kuku

 

Koksartroza – bol u kuku predstavlja degenerativne promene u zglobu kuka, odnosno zglobne hrskavice koje kasnije mogu uticati i uzrokovati promene i na drugim delovima zgloba poput kosti, zglobne čaure… Najčešći simptom je pojava bola i oštećenje funkcije zgloba, a stanje se često naziva i osteoartroza.

Simptomi

Osnovni simptom koksartroze je pojava bola prilikom hodanja. Bol se obično javlja u preponi, sedalnom delu, međutim moguća je i pojava bola u zglobu kolena. Kako bolest napreduje pojavljuje se kratkotrajna ukočenost nakon ustajanja, ograničena amplituda pokreta naročito prilikom rotacije ka unutra, teškoće prilikom obuvanja i slično. Nakon dužeg trajanja bolesti može doći do značajne atrofije mišića i skraćenja noge.

Skraćenje noge može da se pojavi kao posledica istrošene hrskavice zgloba ili njenog potpunog nestanka , deformacije glave butne kosti i slično. To su najčešće komplikacije kod artroze i zahtevaju hirurško lečenje.

Uzrok nastanka

Uzroci degenerativnih bolesti zglobova i pored obimnih istraživanja još uvek nisu dovoljno dobro istraženi i poznati. Poremećaj hormonskog balansa, starenje tkiva, velik broj spoljašnjih faktora, nasledni faktori…sve su to preduslovi za moguću pojavu artroze. Razlikujemo primarnu i sekundarnu artrozu. Kod pojave primarne artroze javlja se slabost hrskavice čiji uzrok nije utvrđen, dok kod sekundarne artroze, uz normalnu hrskavicu dolazi do pojave preopterećenja usled povrede, nekog urođenog deformiteta u zglobu, upala i slično.

Lečenje

Deformiteti i promene na hrskavici i kostima su nepopravljive. Lečenje se obično sastoji od smanjivanja bola i mišićnih spazama, poboljšanje funkcije zgloba…

Lečenje može bit:

  • Medikamentima – lekovima
  • Fizikalna terapija
  • Hirurško lečenje.

U zavisnosti od stadijuma bolesti se primenjuju različite metode i procedure.

PRP Terapija

PRP terapija – Terapija plazmom bogatom trombocitima predstavlja korišćenje krvne plazme bogate trombocitima – PRP (Platelets Rich Plasma) koja u sebi sadrži faktore rasta i druge supstance koje aktivno učestvuju u lečenju i obnavljanju oštećenog i-ili obolelog tkiva.

Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti (krvne pločice) koje se potom ubrizgavaju na povređeno mesto. Kako bi se obezbedilo ubrizgavanje na tačno željeno mesto koristi se ultrazvuk koji omogućuje lakše i preciznije određivanje mesta za ubrizgavanje.

Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (Faktori rasta) koje potpomažu proces zarastanja i zaceljenja. Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećavamo količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja.Ljudsko telo ima neverovatnu moć isceljenja i upotrebom sopstvenih trombocita značajno potpomažemo i ubrzavamo proces izlečenja. Saznajte više…

Fizikalna terapija

U početnom stadijumu bolesti najčešće se primenjuju metode fizikalne terapije u cilju povratka normalnog funkcionisanja zgloba i smanjenja bola. Od metoda fizikalne terapije obično se primenjuju:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.