Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena
22/07/2015
PRP terapija – Plazma bogata trombocitima
07/08/2015
Show all

Artritis skočnog zgloba

Artritis skočnog zgloba predstavlja stanje koje karakteriše degenerativne procese na zglobnim površinama, trošenje hrskavice uz pojavu upalnih procesa. Artitis skočnog zgloba se može javiti usled povrede ili češće usled dugotrajnih ponovljenih opterećenja na zglob.

 

Ukoliko je skočni zglob povređen ili preopterećen, posebno usled većih težinskih opterećenja ili usled sila koje uvrću zglob, dolazi do povreda hrskavice i smanjene sposobnosti ublažavanja sila koje deluju na zglob. Kako se stanje pogoršava i kako se hrskavica stanjuje dolazi i do trenja koštanih površina koje prestaju da budu glatke. Tada dolazi do pojava promena na kostima pod nazivom osteofiti i stanja poznatog pod nazivom artritis skočnog zgloba.

 

Artritis skočnog zgloba se obično pojavljuje kod pacijenata iznad 40 godina starosti i pogađa žene češće nego muškarce. Takođe je učestalost pojave veća kod pacijenata koji imaju povećanu telesnu težinu ili istoriju sličnih povreda ili stanja koji pogađaju skočni zglob.

 

Znaci i simptomi

Pacijenti koji pate od artritisa skočnog zgloba, simptome osećaju duže vreme. Kod pacijenata sa blažim artritisom, simptomi se uopšte ne moraju pojaviti. Kako se stanje pogoršava, dolazi do pojave bola u skočnom zglobu kod većih opterećanja i ukočenost zgloba. Otok, smanjena fleksibilnost zgloba, jači bolovi u toku noći takođe se mogu pojaviti. Intenzitet pojave simptoma može varirati uz pojačavanje simptoma tokom hladnih perioda.

 

Detaljan pregled fizijatra je često dovoljan da bi se postavila dijagnoza. Rentgen je potreban ponekad da bi se dijagnoza potvrdila i da bi se videle promene na kostima ukoliko ih ima.

 

Prognoza i oporavak

Pošto je artritis skočnog zgloba progresivno stanje koje se vremenom pogoršava, često je potpuno izlečenje nemoguće. Kod blažih i srednjih stanja ukoliko se pravilno tretira stanje, većina pacijenata može da zadrži aktivan način života uz malo ili nimalo simptoma i da odloži ili spreči dalje propadanje i pogoršanje.

 

Faktlori koji doprinose pojavi artritisa

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti pojavi i razvoju artritisa skočnog zgloba:

 

  • Ranije povrede skočnog zgloba
  • Starosna dob
  • Slabost mišića kvadricepsa i gluteusa
  • Krutost mišića (zadnja loža potkolenice)
  • Prekomerna težina
  • Ravna stopala
  • Dugotrajni periodi sedenja (vožnja, rad na računaru…)
  • Loša obuća

 

 

Fizikalna terapija

U početnom stadijumu bolesti najčešće se primenjuju metode fizikalne terapije u cilju povratka normalnog funkcionisanja zgloba i smanjenja bola. Od metoda fizikalne terapije obično se primenjuju:

 

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.