Lečenje Ozgud-Šlaterove bolesti (Osgood-Schlater)

Ozgud Šlaterova (Osgood Schlater) bolest predstavlja pojavu osetljivog, bolnog izbočenja na mestu spoja patelarne tetive sa kostima potkolenice. Najčešće se pojavljuje kod adolescenata prilikom bavljenja sportskim aktivnostima. Stanje predstavlja upalni proces usled prevelikih i dugotrajnih napora u toku kojih sile dugotrajno deluju preko tetive na spoj sa kostima.


Uzroci

Jake i dugotrajne kontrakcije butnog mišića uzrokuju da sile deluju na na ispupčenje na spoju patelarne tetive i kosti potkolenice , ostavljajući traga na kostima koje su kod dece i adolescenata u razvoju.

U toku razvoja spoj kosti i tetive nije u stanju da izdrži velike sile. U toku kontrakcija pojavljuju se mikro naprsnuća na delu koji još uvek nije „zreo“ odnosno koji nije dostigao puni razvoj. Ovi uzroci izazivaju pojavu Osgood Schlaterove bolesti i deformitet ispupčenja na kom se spajaju kosti i tetiva.


Lečenje Ozgud-Šlaterove bolesti (Osgood-Schlater)

Većina pacijenata sa ovim simptomima dobro reaguje na tretmane fizikalne terapije i stanje se ubrzo smiruje. Uspeh lečenja u velikoj meri zavisi od ponašanja pacijenta i pridržavanja procedura i saveta lekara. Ključni aspekt oporavka je odmor i uzdržavanje od aktivnosti koje mogu uzrokovati bol, posebno čučnjevi, trčanje, skokovi. Odmor i uzdržavanje od ovih aktivnosti pomažu telu da započne procese zaceljenja i oporavka.

Ignorisanje simptoma i bola će verovatno prouzrokovati dalja oštećenja i odgoditi oporavak. Pravovremeni početak lečenja je veomavažan kako bi se oporavak ubrzao. Da li će pacijent u potpunosti prestati sa aktivnostima ili će ih modifikovati, zavisi od samih simptoma. Suština je smanjiti aktivnosti tako da nema  pojave bola.

U prvim fazama pacijentima se preporučuje takozvani R.I.C.E režim (Rest, Ice, Compression, Elevation) odmor, hlađenje, kompresija (imobilizacija), elevacija. Ovaj režim ima prednosti u prvih 72 sata nakon pojave simptoma.


Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je izuzetno korisna i omogućava ubrzan oporavak i smanjenje bola. Tretman obično sadrži sledeće procedure:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.