Bol u preponama – Adductor Tendonitis

Bol u preponama – Adductor Tendonitis

bol u preponama1

Bol u preponama – Adductor Tendonitis je stanje koje nastaje usled oštećenja tetive mišića aduktora odnosno primicača buta, koja se pripaja na karličnoj kosti i rezultuje bolom u preponama.

Mišići unutrašnje lože buta imaju funkciju primicača. Pripajaju se na karličnoj kosti, protežu se sa unutrašnje strane butne kost i drugi pripoj formiraju na kosti potkolenice – Golenjači.

Aduktori, odnosno primicači imaju funkciju stabilizacije karlice i pomeranja noge ka osi tela (privođenje, primicanje). Izuzetno su aktivni prilikom trčanja, posebno prilikom promene pravca kretanja i prilikom šutiranja, na primer u fudbalu. Tokom rada, kontrakcija mišića, napetost odnosno sila se prenosi kroz tetivu mišića do pripoja na preponskoj kosti. Ukoliko je sila prevelika i usled dugih i ponovljenih pokreta, može doći do oštećenja tetive mišića primicača. Adductor Tendonitis je pojava oštećenja tetive praćena otokom i bolom.

 

Uzroci pojave bola u preponama

Adductor Tendonitis nastaje usled zamora, preteranog i svakodnevnog ponovljanja pokreta koje opterećuju tetivu mišića. Obično se dogaća usled čestog i dugotrajnog trčanja, šutiranja i brze i nagle promene pravca kretanja tokom trčanja.

Povremeno je moguća pojava ovog problema usled nagle kontrakcije mišića primicača kada su istegnuti. Ovo se često dešava kod naglog, eksplozivnog ubrzanja tokom trčanja i prilikom nagle promene pravca kretanja ili kod snažnih udaraca, šuteva u fudbalu.

Ovo je česta povreda, odnosno oštećenje tkiva koje se dešava u sportovima poput hokeja, fudbala, atletike, jahanja, skijanja, skokova u dalj, trčanja preko prepona i gimnastike.

 

Znaci i simptomi

Kod pacijenata se ovo stanje razvija vremenom, postepeno. Najčešće se pojavljuje bol prilikom pritiska, dodira tetive. Bol se pojačava prilikom pomeranja nogu, primicanja ili odmicanja. Kod lakših slučajeva bol se pojavljuje u periodu odmora nakon jakih kontrakcija mišića aduktora. Takođe je moguća pojava bola u toku samih aktivnosti. Kako stanje napreduje i pogoršava se, bol se pojačava i negativno utiče na izvođenje pokreta. Kod izuzetno teških slučajeva, bol je izuzetno jak i pacijenti često nisu u stanju da se kreću.

 

Stanja koja mogu doprineti pojavi bola u preponama

shutterstock_117901822-300x300

Postoji više faktora koji mogu doprineti pojavi ovog stanja:

 • Neelastičnost mišića
 • Loša tehnika
 • Loša kondicija
 • Neadekvatan oporavak nakon povrede mišića primicača
 • Neadekvatan trenažni proces
 • Nedovoljna faza odmora nakon aktivnosti
 • Promena površine (terena) na kom se trenira
 • Ravna stopala
 • Zamor
 • Nedovoljno zagrevanje pre aktivnosti
 • Gojaznost

 

Terapija

Većina pacijenata se oporavi uz primenu odgovarajućih metoda fizikalne terapije. Potrebno je od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se postignu optimalni rezultati. U slučajevima kad pacijent ne reaguje na terapiju, može se preporučiti hirurški zahvat, koji je praćen rehabilitacijom. Pacijenti koji imaju oštećenja i na okolnom tkivu, hrskavici, kostima, tetivama, obično imaju znatno duži period oporavka.

Primena fizikalne terapije nakon iščašenja ramena je od ključnog značaja za brz oporavak i vraćanje zgloba u funkciju. Od metoda fizikalne terapije najčešće se primenjuju:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.