Bol u leđima – Fibromijalgija

Šta je bol u leđima – fibromijalgija

Bol u leđima – Fibromijalgija predstavlja poremećaj koji karakteriše bol u mišićima i osećaj zamora. Pacijenti koji pate od fibromijalgije često imaju osetljive tačke na dodir. Ova osetljiva mesta se najčešće nalaze na vratu, ramenima, leđima… Koliko se te tačke pritisnu, bol može biti prilično jak.

Fibromijalgiju je prilično teško dijagnistikovati., međutim procenjuje se da pogađa oko 5% populacije s tim da se češće javlja kod žena i obično se pojavljuje u srednjim godinama.

Šta su uzroci fibromijalgije.

Na žalost uzroci pojave fibromijalgije nisu poznati, ali su povezani sa:

  • Traumatskim/stresnim događajima, poput na primer saobraćajne nesreće
  • Povredama koje se ponavljaju
  • Pojedinim bolestima i stanjima poput Lupusa, reumatoidni artritis

Simptomi fibromijalgije

Simptomi fibromijalgije nisu sigurna potvrda postojanja bolesti potrebno je utvrditi postojanje najmanje 11 bolnih tačaka, a bolove treba da prati hroničan osećaj umora i psihičke tegobe koje traju neprekidno najmanje tri meseca

Simptomi fibromijalgije su u većini slučajeva bol u mišićima, krutost mišića, osetljivost na dodir mišića, tetiva i zglobova, nemiran san, osećaj umora, nervoza.

Simptomi fibromijalgije mogu biti povezani sa više stanja ili bolest, što ih čini teškim za postavljanje dijagnoze. Ne postoji laboratoriski test, snimanje rentgenom ili magnetnom rezonancom ili neka druga dijagnostička procedura kojom je moguće utvrditi da se radi upravo o fibromijalgiji.

Dijagnozu postavlja lekar specijalista tako što „otpisuje“ ostale dijagnoze i stanja i na osnovu testa opterećenja. Jedan od osnovnovnih testova koje lekar uradi je palpacija određenih tačaka na telu koje su se pokazale kao karakteristična mesta za fibromijalgiju i na kojima se pojavljuje bol usled pritiska.

Ukoliko je veći broj tih tačaka osetljiv na dodir, moguće je da pacijent pati od fibromijalgije.

Važno je naglasiti da fibromijalgija ne dovodi do fizičkog invaliditeta te da se uz pravovremenu dijagnozu i terapiju može normalno živeti. Cilj lečenja je omogućiti bolesniku obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Primećeno je da je pojava fibromijalgije uvek ide sa pojavom autoimunih bolesti, koje su rezultat poremećenog imunog sistema.

Terapija

Za lečenje fibromijalgije ne postoji lek, ima dosta lekova i prirodnih preparata koji mogu da ublaže fibromijalgiju i bolove koje fibromijalgija izaziva.Protiv fibromijalgičnih bolova mogu se uspešno koristiti oralni NSAIL (u obliku tableta) ili antireumatski gel za spoljnu upotrebu.

Kod fibromijalgije dobri razultati se postižu primenom različitih metoda fizikalne terapije:

Najbolji rezultat u jačanju mišića i eliminisanju bola kod fibromijalgije postiže Shockwave i Kompjutersko jačanje mišića

Kategorije

Drugi postovi

Kontakt

Bulevar Evrope, ugao ulica Veselina Masleše br. 40 i Koste Racina 38

tel: 021/55-72-11; 021/45-79-39
mob.tel: 062/557-211

Radno vreme Poliklinike:
– Radnim danima od 08h do 20h
– Subotom od 08h do 15h, nedelja neradna

e-mail: poliklinikagaletic@gmail.com
web: www.drgaletic.rs

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja.

Koristimo najsavremenije metode lečenja poput Skanlab, kompjuterskoj jačanja mišića i Shockwave terapije radijalnim udarnim talasima.

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja.

Garantujemo vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman sad!

Poliklinika Galetić

Poliklinika Galetić 30 godina čini Vaš život lakšim, lepšim I bezbolnijim. Tokom godina, postali smo lider u lečenju povreda i bolova, rehabilitaciji kao i u estetskoj i antiaging medicini.

Pišite nam