Neumerenost u hrani i piću tokom praznika

Neumerenost u hrani i piću tokom praznika

Preterivanje sa hranom i pićem

neumerenost hrana

Neumerenost u hrani i piću tokom praznika, često ume da pokvari raspoloženje. Malo kome neumereno ponašanje izaziva samo mamurluk i osećaj nadutosti. Gastritis, bol u želucu, mučnina, gorušica, dijareja pa čak i povraćanje česte su pojave prilikom preterivanja sa hranom i pićem.

Lekovi, nikotin, alkohol, kofein, stres, masna hrana, ozbiljni su uzročnici nastanka gastritisa i bola u želucu.

Obilno unošenje hrane i pića u organizam može delovati šokantno, pošto organizam nije u stanju da se a svim tim izbori. Povraćanje je još i najbolji ishod jer se želudac sam isprazni, međutim može izazvati i pojavu upale pankreasa što je izuzetno ozbiljno oboljenje. Pankreas je jedan od vitalnih organapošto luči želudačne sokove i enzime ali i izuzetno važe hormone poput insulina, glukagona, somatostatina…

Kako se ponašati?

Alkohol bi trebalo izbegavati pošto izaziva hipoglikemiju i otvara apetit. Umesto gaziranih napitaka i sokova koji su puni šećera, izazivaju nadimanje i iritaciju stomaka bolje je piti mineralnu vodu jer pomaže varenju a nema kalorija. U toku jela ne treba piti pošto time razblažujemo želudačne sokove i otežavamo varenje. Takođe je preporuka da se izbegava preterano slano i ljuto.

Kako i koliko mogu da pomognu lekovi?

U slučajevima kad se pretera sa hranom, najčešće se poseže za sodom bikarbonom, međutim ona samo neutrališe želudačnu kiselinu. Ona samo leči posledicu, ali ne utiče na uzrok. Ranisan i slični lekovi imaju ulogu blokatora za lučenje želudačne kiseline i mogu da ublaže tegobe kod gastritisa. Ovi lekovi samo koriguju lučenje kiseline, međutim, ukoliko do lučenja dođe mnogo je bolje uzeti digestal  ili slične enzime koji pomažu varenju pošto ih pankreas ne luči u dovoljnoj količini u ovakvim situacijama.

Gastritis mogu izazvati i pogoršati i lekovi

Uzimanje aspirina, kafetina, brufena i slučnih lekova može takođe dovesti do upale sluzokože i krvarenja. Nevidljiva krvarenja izazvana lekovima mogu biti izuzetno opasna pošto mogu trajati više sati, ne postoji ni jedan upozoravajući simptom. Posebno bi se trebale paziti osobe starije od 60 godina koje većinom pate od više bolesti i uzimaju više lekova.

Greške i zablude kod gorušice

Gorušica je najčešći simptom kod preteranog unošenja hrane i pića, naročito ako je u pitanju pržena, pohovana ili masna hrana kao i veća količina alkohola.

Upotreba mleka da bi se smanjila gorušica je najčešća zabluda pošto olakšanje donosi samo dok se pije. Čim mleko dospe u želudac dolazi do pojačanog lučenja kiseline usled mlečne masnoće i belančevina.

Međutim, čaj od đumbira ili kamilice donosi olakšanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.