Iščašenje ramena

Iščašenje ramena

Šta je iščašenje ramena?

išcašenje ramena,

Iščašenje ramena je česta povreda posebno kod sportista za koju je karakteristično istegnuće i pucanje tkiva poput ligamenata i tetiva koje rame drže na mestu i koje za posledicu ima pomeranje glave kosti nadlaktice iz ležišta čašice lopatične kost.

Zglobna površina kosti nadlaktice je konveksna, zaobljena dok je zglobna površina lopatične kosti konkavna odnosno udubljena. Glavu kosti nadlaktice i čašicu lopatične kosti okružuju i vezuju ligamenti koji daju čvrstinu i drže zglob ramena na mestu.

U toku pojedinih kretanja sile istezanja deluju na zglob ramena i ukoliko su te sile veće od sile kojom ligamenti drže zglobne površine spojenim, dolazi do istegnuća ili kidanja ligamenata i ispadanja ramene kosti – kosti nadlaktice iz ležišta. Ova pojava se nazive iščašenje ramena.

Ova povreda je česta u kontaktnim sportovima poput ragbija, rvanja, džudoa zatim prilikom padova u toku skijanja, snoubordinaga i slično.

Iščašenje se dešava naglo usled sila koje deluju na zglob ramena gurajući glavu kosti nadlaktice iz ramene čašice. Ovo se obično dešava usled direktnog udarca ili češće usled pada.

 

Simptomi

Pacijenti obično osete jak bol u trenutku kada se iščašenje desi, odnosno u trenutku povrede. Bol je izuzetno jak i pacijenti nisu u mogućnosti da nastava sa prethodnom aktivnošću. Prisutan je takođe subjektivan osećaj „kao da je nešto iskočilo“, a vidljiv je i deformitet ramena.

Da bi se rame vratilo u pravilan položaj neophodna je pomoć lekara odnosno potrebna je primena spoljašnje sile kako bi se glava kosti nadlaktice vratila u svoje ležište. Kada se rame vrati u pravilan položaj, pacijenti osete olakšanje, bol se smanjuje, međutim moguća je pojava oštrog bola usled pojedinih pokreta. Vremenom uz primenu fizikalne terapije ovi simptomi nestaju i funkcija zgloba se vraća. Međutim česta posledica ove povrede je nestabilno rame usled istegnuća i slabljenja vezivnog tkiva.

išcašenje ramena1

 

Oporavak

Većina pacijenata se uspešno oporavi nakon povrede uz primenu adekvatnih metoda fizikalne terapije. Oporavak može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci u zavisnosti od težine povrede. Međutim usled povrede vezivnog tkiva pacijenti mogu osećati dugotrajne efekte poput nestabilnosti ramena, ponovnog iščašenja koje se sad lakše i češće dešava. Pacijenti koji pored iščašenja imaju oštećena i druga tkiva poput hrskavice zgloba, kostiju ili nerava, često imaju značajno duži period oporavka uz primenu složenijih metoda rehabilitacije.

 

Fizikalna terapija

Primena fizikalne terapije nakon iščašenja ramena je od ključnog značaja za brz oporavak i vraćanje zgloba u funkciju. Od metoda fizikalne terapije najčešće se primenjuju:steznik

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.