Bol u potkolenici – trkačka potkolenica

Bol u kolenu – prednji ukršteni ligamenti
12/05/2015
Bez bola u leđima – saveti za svakodnevni život
18/05/2015
Show all

Bol u potkolenici – trkačka potkolenica

Bol u potkolenici – trkačka potkolenica

bol u potkolenici - trkacka potkolenica

Bol u potkolenici – trkačka potkolenica je stanje poznato pod nazivom medijalni tibijalni stresni sindrom, označava bol i patološki proces u donjoj trećini kosti potkolenice- golenjače, sa njene unutrašnje strane. Bol se javlja u toku ili nakon fizičke aktivnosti koja uključuje trčanje ili skokove. Osetljivost na dodir i bol se obično pojavljuje na samom rubu kosti i mekim tkivima odmah pored kosti. Upalni proces najčešće zahvata mišić tibialis posterior a može biti zahvaćen i fleksor digitorum longus.

Svaki peti sportista pati od takozvane trkačke potkolenice. Discipline u kojima je pojava trkačke potkolenice česta su sportovi koji uključuju skokove i trčanje poput rukometa, fudbala, atletike i borilačke veštine.

Kao i svi sindromi prenaprezanja i medijalni tibijalni stresni sindrom nastaje usled prenapregnutosti i prevelikog delovanja sila na pripoje mišića i kosti. U jednom momentu dolazi do pojave upalnih procesa a sa njim i pojave bola koji ometa normalan proces treninga. Bolovi se mogu javljati na početku treninga, da bi nakon zagrevanja prošli i ponovo se pojavili nakon završetka treninga.

Ovo stanje predstavlja upalni proces koji je lokalizovan sa unutrašnje strane potkolenice. Akutno stanje u kojem se javlja bol i ometa normalno kretanje. Ukoliko se stanje ne leči i ignoriše bol stanje može preći u hronično.

Terapija

Terapija može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci do potpunog povratka u proces treninga.

Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je smanjiti fizičke aktivnosti ili ih u potpunosti ukinuti. Uz to potrebno je sprovoditi protiv upalnu terapiju od obloga, limfne drenaže pa do analgetika ukoliko je to potrebno.

Fizikalna terapija značajno doprinosi izlečenju i koriste se sledeće metode fizikalne terapije:

 

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.