Tendonitis patele – skakačko koleno
06/05/2015
Bol u kolenu – prednji ukršteni ligamenti
12/05/2015
Show all

Tipovi skolioze

skolioza

Skolioza – kriva kičma (Scoliosis) predstavlja lateralnu krivinu kičmenog stuba u frontalnoj ravni. Skoliotično loše držanje (skolioza) karakteriše različita visina ramena i lopatica i asimetrija trouglova stasa. Teže se uočava jer dete nije pogrbljeno pa nekada prođe jako mnogo vremena dok deformitet ne postane vidljiv. Postoje različiti tipovi skolioze:

Funkcionalna skolioza je tip kod kojeg je kičmeni stub normalan, međutim do pojave preterane krivine dolazi zbog problema koji se javlja na nekom drugom mestu u telu. Skoliozu može izazvati stanje poput jedne noge koja je kraća ili spazma nišića (grč mišića) u leđima.

Neuromuskularna skolioza se javlja kod formiranja pršljenova. Ukoliko se neka kost ne razvije dovoljno može nastati ovo stanje. Ovaj oblik skolioze se pojavljuje kod ljudi sa smetnjama u razvoju poput deformiteta prilikom rođenja, atrofije mišića I slično. U ovim slučajevima pacijenti imaju dugu krivinu u obliku slova “C” i imaju slabe mišiće koji nisu u stanju da drže kičmu i telo u pravom položaju. Ukoliko se stanje pojavljuje od rođenja, potrebne su mnogo agresivnije terapije od terapija koje se koriste u uobičajenim slučajevima skolioze.

Degenerativna skolioza se pojavljuje kod starijih osoba i uzrokuju je promene usled artritisa poznatog pod nazivom spondiloza. Slabljenje ligamenata i vezivnog tkiva  u kombinaciji sa promenama na međupršljenskim diskovima može dovesti do stvaranja preterane krivine kičmenog stuba. Takođe na razvoj ovog stanja može uticati i osteoporoza.

U ostale tipove skolioze spadaju one uzrokovane pojavom tumora poput osteoid osteoma. Ovo predstavlja benigni tumor koji se može pojaviti i uzrokovati bol. Bol opet uzrokuje naginjanje na suprotnu stranu u cilju smanjenja bola i ovo opet može dovesti do pojave deformiteta kičmenog stuba.

 

Osim neophodnog tretmana korektivnim vežbama Poliklinika Galetić jedino primenjuje najmodernije lečenje i korekciju posture deteta kombinacijom kineziterapije i kompjuterskog jačanja oslabljene muskulature (elektromiostimulacija).

Na taj način se dobijaju najbolji rezultati u najkraćem mogućem roku. Mišićne grupe deteta su ojačane, elastičnije, izdužene i dete nakon ovog tretmana samo treba da nastavi da radi naučene vežbe u kućnim uslovima .

 KOD NAS SE UVEK RADE INDIVIDUALNI TRETMANI SA STRUČNIM TERAPEUTIMA KAKO BI SE POSVETILA MAKSIMALNA PAŽNJA NAŠIM PACIJENTIMA.

images-3images-2-300x133

TAKOĐE PRIMENJUJEMO I SCHROTH METODU KOD TEŽIH SLUČAJEVA SKOLIOZE

Ova metoda je posebno uspešna kod dece u razvoju.
Ključ metode predstavlja dinamičke vežbe pod kontrolom fizioterapeuta, specijalizovanog za tu vrste terapije.
Pored dinamičkih vežbi  uče se posebno i vežbe disanja prevashodno sa jednim plućnim krilom radi korekcije rotatornih deformiteta grudnog segmenta kičmenog stuba. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.