Šta je Lumboishialgia – išijas?

Woman holding hands on spot back in pain isolated on white

Ako ste osetili da vas preseče jak i oštar bol od leđa, pa sve preko nogu do stopala ili ako ste  primetili  da se neprijatno žiganje i pritisak pojačavaju pri svakom, pa i najmanjem naprezanju. Pritom još niste posetili lekara, trebalo bi to odmah da uradite jer uzrok vašeg upornog bola može da bude išijas, oboljenje od kojeg pati čak 98 odsto ljudi.

Išijas je bolest najdužeg živca u organizmu –nervus ishiadikusa. Karakteiše ga nespecifični lumbalni bol ( više od 95% ) – bol u krstima od donjih rebara do glutealne linije.

Sindrom išijasa ( ispod 5%) – bol se širi najčešće duž jedne noge, to ukazuje na iritaciju/kompresiju nervnih korenova.

 

DIJAGNOSTIKA

Klinički pregled (anamneza i objektivni nalaz) služi za razdvajanje običnog lumbalnog sindroma (bola u krstima) od išijasa (bola duž noge zbog kompresije nervnih korenova) i drugih ozbiljnih oboljenja koja se klinički mogu ispoljiti kao lumbalni bol.  

Radiografija

 LS kičme (koja otkriva degenerativne promene, skoliozu, spondilolizu, spondilolistezu ili kongenitalne anomalije daje vrlo malo klinički
korisnih informacija za bolesnike išijalgijom).

EMNG ispitivanje je nepotrebno ako je radikulopatija jasno klinički dijagnostikovana.

 Kompjutererizovana tomografija (CT) je indikovana za otkrivanje koštanih tumora, infekcija ili okultnih fraktura. Kontraindikovana je u trudnoći.
 Magnetna rezonanca (NMR)bolje prikazuje mekotkivne strukture. Indikovana je ako se planira hirurško lečenje ili isključuje ozbiljan uzrok lumbaga.

 

SIMPTOMI

webmd_rm_photo_of_lower_back_painSimptomi u nozi (bol, parestezije) upućuju na disfunkciju nervnih korenova. Najčešće je akutni išijas izazvan hernijacijom diskusa. Prognoza je dobra i operativno lečenje obično nije potrebno. Oko 50% bolesnika se bar umereno oporavi za 6 nedelja, a 90% za 90 dana.  Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i fizikalnog pregleda. Lumbalni bol se širi duž natkolenice (zadnja ili spoljašnja loža) ispod kolena u list ili/i u stopalo. Bol je jak, neprekidan, u vidu pečenja, sa utrnulošću noge, što otežava pokrete. Najčešće se bol širi u jednu nogu i jači je od bola u lumbalnom delu. Bol se pojačava noću, posle dužeg stajanja, sedenja, kijanja, kašljanja i naprezanja.  Parapareza: oslabljena mišićna snaga obe noge, pojačani tetivni refleksi, fascikulacije i pozitivni znak Babinskog zahtevaju hitnu neurološku i neurohiruršku procenu.

 

LEČENJE LUMBOIHIALGIJE – IŠIJASA

Mirovanje nije efikasno lečenje za bolesnike sa diskus hernijom i ne treba ga peporučivati. Nastavak dnevnih aktivnosti ubrzava simptomatski oporavak i smanjuje broj hroničnih lumbalnih sindroma i išijasa. Nema podataka da je nastavak aktivnosti štetan za bolesnike sa akutnim lumbalnim bolom i išijasom. Savetovati razumno korišćenje leđa odnosno izbegavati:
  • izbegavanje položaja koji pojačavaju bol,
  • podizanja tereta,
  • rotacionih pokreta,
  • savijanja.

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

 

Fizikalna terapija

Predstavlja najefikasniji način lečenja išijalgije.

Sprovodimo sve modaliteti fizikalne terapije

Takođe se različitim uspehom koristi i akupunktura. Poliklinika Galetić jedina koristi i kombinuje nekoliko vrsta akupunkture (iglena, elektoakupunktura, dauer akupunktura) koje u kombinaciji sa ostalim vidovima lečenja daje jako dobre rezultate u resavanju bola kod išijalgije. 

 

Jedini u regionu primenjujemo terapiju scanlab aparatom. Scanlab proizvodi optimalnu toplotu koja prodire duboko u tkiva, pa samim tim smanjuje bol i poboljšava njihovu elastičnost. Njegovi klinički dokazani efekti i vrhunska tehnologija omogućavaju:
  • brzu,
  • efikasnu
  • svrsishodnu pomoć obolelima i povređenima. 


KOMPJUTERSKO JAČANJE MIŠIČA –  ELEKTOMIOSTIMULACIJA.

electrostimulation_comment_ca_marche2

 

JEDINO POLIKLINIKA GALETIĆ EFIKASNO SPROVODI JAČANJE MIŠIĆA NAJNOVIJIM APARATIMA (COMPEX CEFAR ULTRATON) . DA BI TEGOBE NESTALE,KIČMENI STUB MORA DA BUDE OJAČAN I RELAKSIRAN, A TO NE MOŽETE SAMO VEŽBANJEM.

U kombinaciji sa kineziterapijom – vežbama pod kontrolom naših stručnih terapeuta rešava te se bola i svih tegoba, a istovremeno ojačate ceo kičmeni mider i muskulaturu leđa, nogu, stomaka i na taj način sprečite da se bolovi i tegobe vrate!

 

Program vežbi 

(fleksije, ekstenzije i jačanja) dovodi do klinički značajne redukcije bola i poboljšanja ukupnog stanja bolesnika(29-32).
Preporučuju se dozirane, individualno prilagodjene vežbe, usmerene ka podizanju mišićne snage i fizičke kondicije jer dovode do poboljšanja funkcionalnog kapaciteta i bržeg povratka na posao.

Škola leđa (bolesnici sa lumbalnim bolom dobijaju edukaciju i rade vežbe pod nadzorom specijaliste) pomaže u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti.

Nema dokaza o dugotrajnom povoljnom efektu lokalnih infiltracija glikokortikoida i analgetika u bolne tačke i faset zglobove.
Nema jasnih dokaza o povoljnom efektu nošenja pojaseva/lumbalnih korseta.

Medikamentno lečenje

Dužina lečenja sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovama (NSAIL) je od nekoliko dana, najčešće, do 4 nedelje. Preporučuje se jedan NSAIL, a ne njihova kombinacija. Preporučuje se oralno lečenje. Nema studija koje dokazuju efikasnost lokalne primene NSAIL kod akutnog lumbalnog bola. Pri odabiru leka voditi računa o gastrointestinalnim neželjenim reakcijama i alergiji. Gastrična podnošljivost paracetamola je značajno bolja, te se preporučuje kao alternativa u slučaju nepodnošljivosti NSAIL. Preporučuje se redovna primena 1000mg (2 tablete od 500mg) na 6 sati. Ne preporučuje se lečenje kortikosteroidima (oralno, parenteralno ili u obliku lokalnih infiltracija.

Mišićni relaksansi su efikasniji od placeba ali ne i od NSAIL. Njihova kombinacija sa NSAIL se ne savetuje jer ne dovodi do dodatnog efekta.
Antidepresivi se nisu pokazali bolji od placeba, ali se mogu dati kao adjuvantna terapija kod prolongiranog bola ukoliko je bolesnik depresivan.

 

Hirurško lečenje

Hirurško lečenje može dovesti do bržeg izlečenja i povratka na posao samo u slučajevima kada postoje dugotrajni spazmi sa antalgičnim položajem, dugotrajni hronični lumbalni bol i išijas koji se ne smiruju na konzervativnu terapiju.