Smrznuto rame – algodistrofično rame

smrznuto rame

Šta je smrznuto rame?

rameTo je oboljenje tj komplikacija, koja može nastati posle mnogih povreda i oboljenja ramena, i retko nastaje bez traume.

Smrzunto rame je još uvek nedovoljno razjašnjeno i dovodi u iskušenje lekara svojom otpornošću na terapiju.

Pored skoro svih povreda ramena smrznuto rame ili adhezivni kapsulitis mogu da komplikuju i hirurške intervencije u ramenoj regiji a može da se pojavi i kao komplikacija šećene bolesti, hemiplegije, oboljenja štitaste žlezde itd.

Zapaženo je i da se javlja češće kod psiholabilnih osoba, sklonih depresiji i osoba koje su izložene povećanom stresu, kao i kod osoba koje imaju malu toleranciju na bol.

Simptomi i faze?

Postoje 4 faze oboljenja ako je nastalo nakon neke povrede i 3 faze ako je nepoznatog uzroka.

Prva faza: U početku počinje sa umerenim i difuznim bolovima spontano pri pokretima ramena i sa malim ograničenjem pokreta.

Druga faza: Zatim dolazi do sve jače bolnosti i pogoršanjem noću a rame postaje sve manje pokretno i dolazi do njegovog „ukočenja“.

Treća faza: Evidetno se smanjuje obim pokreta naročito abdukcije (odvošenje) i rotacije.

Poslednja faza: Pacijent ne može da podiogne ruku i teško izvodi svakodnevne aktivnosti.

Ovaj proces češće nastaje kod osoba starijih od 50 godina. Uklanjanje bola i ukočenosti zgloba ramena se može postići primenom odgovarajućeg fizikalnog lečenja.

Lečenjeslika7-vert

Fizikalna medicina predstavlja medicinsku disciplinu koja izučava biološko delovanje različitih oblika fizičke energije na čovečiji organizam, kao i primenu fizikalnih agenasa radi profilakse, dijagnostike, terapije i medicinske rehabilitacije.

Osnovno pravilo je da se ne nanese bol pacijentu. Stoga tretman mora biti optimalno isplaniran i doziran.

U prvoj bolnoj fazi terapija treba da počne što ranije. Uz medikamentnu terapiju analgeticima treba primeniti metode fizikalne terapije kao što su:

  • Krioterapija – Pored delotvorne kriomasaže povredjene regije, mi jedini vršimo još efektniju i delotvorniju krioterapiju sa posebnim medicinskim aparatom kome precizno zadamo na koliko stepeni hoćemo da ohladimo bolno tkivo i koji nam u svakom trenutku meri hladnoću tkiva tako da postižemo najefikasniji terapeutski efekat i dejstvo. Više o krioterapiji…
  • Elektroterapija –  Elektroterapija na bol deluje analgetički što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži i oslobadjanjem endogenih opoida kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe. Više o elektroterapiji…
  • Laseroterapija, – Laseroterapija predstavlja primenu lasera kao izvora koherentne monohromatske svetlosti, veoma usmerenog snopa. Laser predstavlja stimulisano zračenje gde su svi emitovani fotoni jednaki, imaju istu talasnu dužinu, isti smer kretanja, pa je dobijena svetlost monohromatska, koherentna i usmerena. Više o laseroterapiji…
  • Ultrazvučna terapija, – prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije je u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama (strukture sa visokim sadržajem kolagena). Više o ultrazvučnoj terapiji
  • Kineziterapija – Kineziterapija predstavlja primenu pokreta u lečenju bolesnika. Kineziterapija se primenjuje zato što je ona osnova funkcionalnog lečenja i osposobljavanja pacijenata nakon povreda i bolnih stanja. Bez kineziterapije se ne može zamisliti lečenje povreda u rehabilitaciji.  Više o kineziterapiji…

Može se i koristiti i lokalna infiltracija rastvorima anestetika, kortikosteroida a u novije vreme i glukozamin- sulfata i hijarunske kiseline.

Sa kineziterapijom treba početi što pre, da se održi i poveća obim pokreta. Izvode se blage potpomognute i pendularne vežbe. Neohodno je i da pacijent radi kasnije aktivne vežbe i vežbe snage kako bi što pre uspostavio oporavak.

S obzirom da pacijenti u tom bolnom stadijumu oboljenja otežano mogu da izvode vežbe tj kineziterapiju, slabost mišića tretiramo elektromiostimulacijom tj. kompjuterskim jačanjem mišića.

Po čemu je Poliklinika Galetić prepoznatljiva jer imamo najmodernije elektrostimulatore i ogromno iskustvo  u korišćenju ovih aparata koji su se odlično pokazali u oporavku i jačanju muskulature pacijenta posebno sa ovakvim uspornim oboljenjem koje dovodi do veliki mišićne atrofije regije ramenog zgloba.

Hidrokineziterapija i hidromasaža jako povoljno deluju na relaksciju i opuštanje mišića kao i povećanje obima pokreta u ramenom zglobu.

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211