Šta je nestabilno rame?

nestabilno rame

Nestabilno rame je relativno česta pojava koju karakteriše slabljenje vezivnog tkiva koje okružuje zglob ramena, usled kojeg se kosti zgloba pomeraju iz ležišta.

Ukoliko su sile koje deluju na rame prevelike ili izazovu povredu, dolazi do istegnuća ili kidanja vezivnog tkiva. To omogućava zglobnim površinama da se odvoje jedna od druge više nego što je uobičajeno i tako nastaje nestabilan ili labav zglob. Kod pojave kao što je nestabilno rame, glava kosti nadlakta se pomera iz čašice i može izazvati subluksaciju ili dislokaciju odnosno iščašenje ramena. Labavo rame se obično pojavljuje sa jedne strane, odnosno u jednom zglobu ramena. U oba zgloba ramena može da se pojavi kod plivača.

 

Uzroci

Nestabilno rame se najčešće pojavljuje usled povrede poput iščašenja zgloba ramena. Iščašenje ramena je česta povreda posebno kod sportista za koju je karakteristično istegnuće i pucanje tkiva poput ligamenata i tetiva koje rame drže na mestu i koje za posledicu ima pomeranje glave kosti nadlaktice iz ležišta čašice lopatične kost.

Zglobna površina kosti nadlaktice je konveksna, zaobljena dok je zglobna površina lopatične kosti konkavna odnosno udubljena. Glavu kosti nadlaktice i čašicu lopatične kosti okružuju i vezuju ligamenti koji daju čvrstinu i drže zglob ramena na mestu.

U toku pojedinih kretanja sile istezanja deluju na zglob ramena i ukoliko su te sile veće od sile kojom ligamenti drže zglobne površine spojenim, dolazi do istegnuća ili kidanja ligamenata i ispadanja ramene kosti – kosti nadlaktice iz ležišta. Ova pojava se nazive iščašenje ramena.

Ova povreda je česta u kontaktnim sportovima poput ragbija, rvanja, džudoa zatim prilikom padova u toku skijanja, snoubordinaga i slično.

Iščašenje se dešava naglo usled sila koje deluju na zglob ramena gurajući glavu kosti nadlaktice iz ramene čašice. Ovo se obično dešava usled direktnog udarca ili češće usled pada.

 

Simptomi

Pacijenti sa nestabilnim ramenom često kad pokreću rame, primete zvuk kao da nešto preskače. Takođe je moguća pojava slabosti u toku nekih pokreta, zatim moguća je osetljivost na dodir. Takođe je moguća i pojava bola usled izvođenja pojedinih pokreta. Kod težih slučajeva česta je pojava subluksacije, delimičnog iščašenja, uz pojavu bola i slabosti koje običn0 prođe posle nekoliko minuta. Kod težih slučajeva moguće je da pacijenti namerno mogu pomeriti rame iz ležišta.

 

Terapija

Većina pacijenata se oporavi uz primenu odgovarajućih metoda fizikalne terapije. Potrebno je od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se postignu optimalni rezultati. U slučajevima kad pacijent ne reaguje na terapiju, može se preporučiti hirurški zahvat, koji je praćen rehabilitacijom. Pacijenti koji imaju oštećenja i na okolnom tkivu, hrskavici, kostima, tetivama, obično imaju znatno duži period oporavka.

Primena fizikalne terapije nakon iščašenja ramena je od ključnog značaja za brz oporavak i vraćanje zgloba u funkciju. Od metoda fizikalne terapije najčešće se primenjuju:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211