Prednosti redovnih fizičkih aktivnosti

Prednosti redovnih fizičkih aktivnosti

Prednosti redovnih fizičkih aktivnosti

running-basics-3

Ukoliko želite bolje da se osećate, imate više energije, odgovor je redovna fizička aktivnost. Nemoguće je ignorisati prednosti redovnog fizičkog vežbanja. Ukoliko još niste sigurni da li početi sa vežbanjem, pogledajte ove razloge koji će Vam pomoći da odlučite.

Vežbanje pomaže regulisanju telesne težine

Vežbanje pomaže kontrolu telesne težine, kada ste fizički aktivni organizam brže sagoreva i troši kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više se kalorija troši. Nije potrebno odvojiti previše vremena u toku dana za trening, međutim ako nikako ne možete odvojiti vreme za vežbanje, jednostavno budite aktivniji u toku dana. Na primer koristite stepenice umesto lifta.

Vežbanjem jačamo organizam

Ukoliko ste zabrinuti zbog sve većeg broja srčanih oboljenja, želite da snizite pritisak, vežbanje može biti odgovor. Redovnom fizičkom aktivnošću možemo preventivno delovati i sprečiti pojavu velikog broja oboljenja, poput srčanih oboljenja, ubrzati metabolizam i slično.

Fizička aktivnost pozitivno utiče na raspoloženje

Fizička aktivnost pomaže da se opustimo posle napornog dana, da se „izduvamo“. Vežbanje stimuliše lučenje različitih hormona koji nas čine opuštenijim i zadovoljnijim. Takođe trening može uticati na razvijanje samopouzdanja kada vežbanje doprinese našem boljem izgledu.

Treningom povećavamo priliv energije

Redovno vežbanje jača mišiće i razvija izdržljivost. Redovnom fizičkom aktivnošću povećavamo unos kiseonika i nutrijenata u organizam i tkiva i stimulišemo rad kardiovaskularnog sistema. Kada srce i pluća rade bolje i efikasnije, rezultat je priliv energije i lakše funkcionisanje u toku dana.

Redovan trening doprinosi kvalitetniji san

Redovne fizičke aktivnosti pomažu da lakše i brže zaspimo. Ne bi trebalo biti preterano fizički aktivan pre odlaska na spavanje, pošto organizam mobiliše sve svoje resurse i mnogo je teže zaspati. Nakon treninga treba se odmoriti i dopustiti organizmu da se smiri.

Vežbanje može biti zabavno

Vežbanje može biti zanimljiv način da provedete vreme sa svojim prijateljima. Časovi plesa, šetnja u prirodi (hiking), fudbal, košarka odbojka sa prijateljima…sve ovo mogu jesu interesantni načini da se opustite i provedete vreme sa prijateljima.

Fizička aktivnost i vežbanje je odličan način da popravite svoje raspoloženje i opšte zdravstveno stanje. Tridesetak minuta fizičke aktivnosti dnevno sasvim zadovoljava potrebe organizma. Ukoliko imate cilj da smršate ili nešto slično, verovatno će biti potrebno odvojiti više vremena za trening.

Ukoliko imate bilo kakav zdravstveni problem poput srčanih problema, dijabetes, artritis i slično, ili jednostavno dugo niste vežbali,  pre početka vežbanja konsultujte se sa Vašim lekarom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.