Povrede na snegu-skijanje (prvi deo)

Povrede na snegu-skijanje (prvi deo)

povrede na skijanju

Uprkos pojavljivanju I ogromnoj popularnosti koju stiče snoubording od pojave devedesetih godina prošlog veka, alpsko skijanje je i dalje najpopularnija aktivnost na snegu. Oko dve trećine ljudi koji uživaju u snegu praktikuju upravo alpsko skijanje. Unapređenjem opreme, samih skija koje omogućavaju bolju kontrolu i lakše savaladavanje tehnike skijanja, zatim lakše manevre, bolju pokretljivot i kontrolu prilikom zaokreta i izvođenja raznih “trikova” i figura, ova aktivnost ostaje i dalje prva na listi većini koja posećuje ski centre. Proizvođači opreme rade bez predaha na istraživanju, projektovanju i pronalaženju novih rešenja koja unapređuju i pomeraju granice ka naprednom dizajnu skija i vezova.

Dok su nova rešenja i ideje dobrodošle, potrebno je da prođe nekoliko godina da se njihova sigurnost i efikasnost u prevenciji povreda na skijanju potvrde u praksi.

VEZOVI

Deo opreme o kojem se često ne razmišlja i koji se uzme zdravo za gotovo su vezovi. Ako malo bolje pogledamo podešavanje vezova je prilično kompleksan posao. Vezovi ne samo0 da trebaju da drže skije prilikom spuštanja niz padinu, zaokreta i slično, već trebaju da “prepoznaju” ključni momenat u kojem treba da otpuste skije sa nogu kako bi se skijaš sačuvao od povreda.

Vezovi koji su danas u upotrebi dizajnirani su da zaštite prelome potkolenice a ne povrede kolena. Vezovi su podešeni da reaguju na prekomernu silu koja deluje na spoj cipele i skije, a ne na silu koju trpi koleno u tom trenutku. Drugim rečima, ono što vezovi “osete” nije isto što oseti i trpi koleno skijaša. Od početka upotrebe vezova šezdesetih godina prošlog veka, drastično je smanjen broj preloma potkolenice ali su povrede zgloba kolena I dalje prilično česte na skijanju.

POVREDE KOLENA

Povrede kolena su veoma česte na skijanju. Povrede bočnih kolateralnih ligamenata kolena su prilično česte, ali su šanse za oporavak vrlo dobre i u najvećem broju slučajeva skijaš se u potpunosti oporavi. Povrede se dešavaju obično kada se potkolenica izvrne ka napolje I dođe do istegnuća ligamenata.

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena je daleko ozbiljnija i često može da dovede do završetka skijaške karijeje ukoliko se ne postavi prava dijagnoza na vreme i ukoliko se ne primene adekvatne metode lečenja.

Povrede meniskusa su takođe moguće, međutim najvažnije kod povreda je postaviti pravu dijagnozu i primniti odgovarajuće metode lečenja što je pre moguće. Time povećavamo šanse za potpuni oporavak.

POVREDE GLAVE

Povrede glave mogu da variraju od manjih čvoruga pa sve do povreda koje izazivaju velike trauma koje mogu biti opasne po život. Povrede prvenstveno zavise od brzine prilikom udarca i objekata koji učestvuju u sudaru. Kamen, dvro, neki drugi skijaš, žičara i slično, sve ovo mogu biti objekti koji uzrokuju povrede. Na sreću većina ovakvih povreda su lakše povrede koje izazovu kontuziju, otok i slično, mada i one znaju da izazovu mučninu, nesvesticu, glavobolje i drugo. Većinu povreda bi trebao da proceni lekar. U slučajevima gde je došlo do gubitka svesti, ili se pojavljaju drugi simptomi, trebalo bi otići u bolnicu na dalje pretrage. Kod dece se preporučuje odlazak u bolnicu da bi se izbegle bilo kakve komplikacije.

Pored kontuzija pojavljuju se i posekotine prilikom sudara sa objektima ili skijašima ali svu u većini slučajeva lake i brzo se saniraju.

Diskusija oko upotrebe kaciga prilikom skijanja se nastavlja. Podaci govore da kacige mogu da sačuvaju skijaše od većeg broja lakših povreda međutim neće mnogo učiniti ukoliko skijaš udari u nepokretan objekat prosečnom brzinom kojom se skijaši kreću.

Nastaviće se…

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.