Lečenje bola u zglobovima

Lečenje bola u zglobovima

Collage-of-joint-pain head

 

Zglobovi predstavljaju spojeve, veze između kostiju. Oni obezbeđuju pokretljivost različitih delova tela i bilo kakav problem, bole, oštećenje ili povreda mogu uzrokovati otežano kretanje i pokrete i izazvati bol.

Različiti su uzroci koji dovode do bolova u zglobovima, počev od osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, povreda i slično. Bol u zglobovima se često javlja kod velikog broja ljudi. Otrilike jedna trećina odraslih osoba se žali na bolove u zglobovima. Jedan od najčešćih mesta gde se bol javlja je zglob kolena. Prate ga bol u ramenu i bol u kuku. Međutim bolovi u zglobovima mogu uticati na bilo koji deo tela, od skočnog zgloba do ramena. Kako prolaze godine i kako čovek stari, bolovi u zglobovima postaju češći.

Bolovi u zglobovima imaju različit intenzitet, od blage nelagode do intenzivnih i iscrpljujućih bolova. Možemo ih takođe podeliti na akutne koji nestanu nakon nekoliko nedelja i hronične koji mogu da traju mesecima. Čak i kratkoročni bol i otok na zglobu utiče na kvalitet života. U većini slučajevaa, bolove u zglobovima je moguće rešiti metodama fizikalne terapije.

Lekar prvo postavlja dijagnozu, zatim tretira i otklanja uzrok bola. Cilj je smanjiti bol i upalne procese i očuvati funkciju zgloba.

BOLOVI U ZGLOBU RAMENA

Bolni sindrom ramena obično srećemo u horničnoj fazi, najčešće zbog zanemarivanja simptoma od strane samog bolesnika.Tegobe najčešće nastaju postepeno i polako napreduju. Kod ortopeda se obično dolazi na kraju.  Posle više meseci bolova i ograničenja pokreta u ramenu. Obično se pacijent ne seća kako su počeli bolovi u ramenu ili ako da, onda je to bilo posle nekog nenaviknutog posla gde su ruke bile po više sati u pokretu.

Najčešći problemi koji se javljalju su:
– Kalcifikat ramena i burzitis –Saznajte više…
– Smrznuto rame ili algodistrofično rame- Saznajte više…
– Periartritis ramena- Saznajte više…

knee-pain-Physiotherapy

BOL UZGLOBU KOLENA

Uzroci bola u kolenu mogu biti razliciti. Najcesce su to zapaljenski procesi, degenerativni procesi, povrede, staticke deformacije . Ove bolove imaju i meteoropate, kao i mladi nekada pri naglom rastu. U postavljanju dijagnoze veoma je vazna anamneza, pregled reumatologa koji utvrdjuje prisustvo otoka, lokalnog crvenila, bola, lokalno povecane temperature kolena kao i obim pokreta. Zatim slede snimanja ultrazvukom i magnetna rezonanca koja daje najvise odgovora, kao i artroskopija.

Uobičajeni problemi su:
– Povreda prednjih ukrštenih ligamenata – Saznajte više…
– Osgood-Schlaterova bolest – Saznajte više…
– Tendonitis patele – skakačko koleno – Saznajte više…
– Bekerova cista, bol u zatkolenoj jami – Saznajte više…
– Hondromalacija patele ili patelo-femoralni sindrom – Saznajte više…
– Povrede ligamenata – Saznajte više…
– Povrede meniskusa – Saznajte više…

shutterstock_111690407BOL U SKOČNOM ZGLOBU

Gornji skočni zglob (articulatio talocruralis) je spoj između donjih okrajaka kostiju potkolenice (tibia et fibula) i tela skočne kosti (talus). Fibroznu opnu zglobne čahure pojačavaju unutrašnja pobočna veza, označena kao deltasta veza (lig. deltoideum) i spoljašnje pobočne veze. Gornjim skočnim zglobom izvode se pokreti pregibanja (flexio), pri kome se gornja strana stopala kreće ka potkolenici, i opružanja (extensio), pri kome se gornja strana stopala kreće u suprotnom smeru, odnosno udaljava se od prednje strane potkolenice.

Najčešće povrede skočnog zgloba su:
– Plantarni fascitis – Saznajte više…
– Apofizitis petne kosti ili Severova bolest – Saznajte više…
– Uganuće skočnog zgloba – Saznajte više…

 

treatment-for-hip-pain

BOL U KUKU

Obolenja kuka predstavljaju grupu čestih obolenja populacije širom sveta u 21. veku. Iako je došlo do značajnog napretka u dijagnostici i lečenju mnogih od ovih stanja, produženje života, povećanje fizičke aktivnosti, posebno u oblasti sporta, zatim saobraćajni i drugi traumatizam doveli su do porasta ukupnog broja pacijenata koji se svakodnevno javljaju lekaru sa različitim tegobama od strane kuka.

Česte tegobe kada je zglob kuka u pitanju su deformiteti kodm mlađe populacije, zatim traume odnosno povrede i degenerativna stanja kod starije populacije. Saznajte više…

 

Fizikalna terapija

Predstavlja najefikasniji način lečenja lumbalnog bola.

Sprovodimo sve modaliteti fizikalne terapije

Takođe se različitim uspehom koristi i akupunktura. Poliklinika Galetić jedina koristi i kombinuje nekoliko vrsta akupunkture (iglena, elektoakupunktura, dauer akupunktura) koje u kombinaciji sa ostalim vidovima lečenja daje jako dobre rezultate u rešavanju lumbalnog bola. 

 

SCANLAB TERAPIJA

Jedini u regionu primenjujemo terapiju scanlab aparatom. Scanlab proizvodi optimalnu toplotu koja prodire duboko u tkiva, pa samim tim smanjuje bol i poboljšava njihovu elastičnost. Njegovi klinički dokazani efekti i vrhunska tehnologija omogućavaju:

  • brzu,
  • efikasnu
  • svrsishodnu pomoć obolelima i povređenima


KOMPJUTERSKO JAČANJE MIŠIČA –  ELEKTOMIOSTIMULACIJA.

electrostimulation_comment_ca_marche2

 

JEDINO POLIKLINIKA GALETIĆ EFIKASNO SPROVODI JAČANJE MIŠIĆA NAJNOVIJIM APARATIMA (COMPEX CEFAR ULTRATON) . DA BI TEGOBE NESTALE,KIČMENI STUB MORA DA BUDE OJAČAN I RELAKSIRAN, A TO NE MOŽETE SAMO VEŽBANJEM.

U kombinaciji sa kineziterapijom – vežbama pod kontrolom naših stručnih terapeuta rešava te se bola i svih tegoba, a istovremeno ojačate ceo kičmeni mider i muskulaturu leđa, nogu, stomaka i na taj način sprečite da se bolovi i tegobe vrate!

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211