fbpx

KOLENO- Povrede ligamenta

KOLENO- Povrede ligamenta 

Zglob kolena je najveći i najsloženiji zglob ljudskog tela, predstavlja u funkcionalnom pogledu donjeg ekstremiteta, ključnu sponu koja obezbeđuje uspravan hod. Zbog svoje kompleksne i suptilne građe veoma je neotporan prema štetnim faktorima, što često dovodi do sportske povrede kolena. Povreda ligamenta kolena je, u poslednje vreme kod sportista, u porastu. U sportskoj literaturi odomaćio se termin sportsko koleno. Sportista može primetiti različite simtome i tegobe vezane za zglob kolena. Obično se radi o diskretnim i jedva primetnim tegobama, mada se nekada mogu pojaviti i ozbiljni problemi i simptomi.

Tegobe u zglobu kolena najčešće se javljaju nakon povrede koje se sportista pouzdano seća – navodi da je osetio kao da je nešto puklo u kolenu, imao je osećaj da je koleno prošetalo, javio se bol.

Kako nastaju povrede?

Povrede ligamenata kolena najčešće se javljaju kada dođe do:

 • prekoračenja pozicije stabilnosti kolenog zgloba.
 • Nagla promena smera pri trčanju,
 • usporavanje,
 • doskok i slično često imaju za posledicu kidanje ( rupturu ) prednjeg ukrštenog ligamenta.

Često je povreda jednog ligamenta udružena sa povredama drugih delova kolena tj. drugih  ligamenata ili same zglobne kapsule ili meniskusa ili hrskavice. Pri povređivanju ligamenta se može čuti zvuk koji podseća na lomljenje štapića.

Zglob kolena predstavlja zglob po tipu šarke, zbog čega spada u grupu manje pokretnih zglobova. U zglobu kolena se obavljaju pokreti savijanja (fleksije) i opružanja (ekstenzije), a pri savijenom kolenu moguća je i spoljašnja i unutrašnja rotacija. Stabilizatori kolena se dele na pasivne (ligamenti kolena i meniskusi) i aktivne (mišići kolena)

Povrede ligamenta kolena u sportskomedicinskoj praksi po učestalosti na prvom mestu su

 • kolateralni ligamenti,
 • prednji ukršteni ligamenti
 • zadnji ukršteni ligamenti.

Povrede medijalnog kolateralnog ligamenta javljaju se u tri stepena u zavisnosti od težine povređivanja.

Simptomi koji ukazuju na povredu?

1) Istegnuće ligamenta Umereni bol sa unutrašnje strane kolena, bez izraženog otoka, podliva, koleno je stabilno. Bol se pojačava na pritisak.

2) Parcijalno kidanje ligamenta Prisutan je bol koji se pojačava pri pokretu, prisutan je manji otok u predelu ligamenta, koleno je stabilno.

3) Kompletno kidanje ligamenta Jak bol, hod je značajno otežan, prisutan je izraženiji otok i podliv sa unutrašnje kolena, koleno je nestabilno.

Istegnuće ligamenta, a posebno prednje ukrštenog je česta sportska povreda. Njegov osnovni zadatak je da poveća stabilnost kolenog zgloba.

Istegnuće ligamenta se relativno brzo rešava, dok naprsnuća sa sobom povlače i kidanje hrskavice kolena (meniskusa, najčešće medijalnog). Povreda nastaje usled jakog i silovitog udarca u koleno i iskretanja kada je koleno savijeno i hiperekstenziji (kada je ispruženo).

slika1

Ova povreda je česta u:

 • kontaktnim sportovima,
 • sportovi sa loptom,
 • zimskim sportovima,
 • saplitanjem
 • gaženjem fudbalske ili teniske lopte.

Javlja se bol, otok, i krv unutar kolena.

Kretanje je ograničeno, javlja se ukočenost kolena. Koleno je nestabilno, a simptomi se mogu razviti za  nekoliko sati.

Dijagnostika

Povrede kolena se najpre dijagnostikuju kliničkim pregledom od strane lekara specijaliste sportske medicine ili rehabilitacije. Potrebno je uzeti opširnu anamnezu od pacijenta, posebno o mehanizmu povređivanja. Zatim uraditi detaljan klinički pregled zajedno sa testovima specifičnim za svaki ligamant i meniskus. Pored kliničkog pregleda neophodno je uraditi i neku od metoda dijagnostičke vizualizacije:

 • Radiografiju (RTG),
 • Ultrazvučno snimanje kolena,
 • magnetna rezonanca (MR) kolenog zgloba

ili artroskopiju kako bi se tačno i sa sigurnošću utvrdilo kakva je povreda u pitanju i koliki je stepen oštećenja ligamenata ili meniskusa kolena.

Lečenje?

Lečenje zavisi od toga koji ligament  je povređen i kolikog stepena je oštećenje.Lečenje koletaralnih ligamenata se u najvećem broju slučajeva vrši neoperativno, metodama fizikalne terapije.

Treba što pre krenuti sa lečenjem:

 • najpre u početku,terapijom hlađenja-krioterapijom,
 • analgetskim terapijama laserom
 • elektroprocedurama
 • kineziterapija
 • magnetoterapija
 • ultrazvučna terapija.
 
Lečenje ukrštenih ligamenata kolena može biti neoperativno- fizikalnim procedurama i operativno-hirurškim putem. Fizikalnom terapijom se leče povrede I i II stepena, nesportisti i rekreativci i osobe starije od 30 godina. Program lečenja je sličan programu koji se primenjuje posle povrede kolateralnih ligamenata. Obavezno koristimo ortozu za koleni zglob koja obezbeđuje stabilnost  kolenog zgoba i obezbeđuje proces zarastanja ligamenata.
Koristimo sve modalitete fizikalne terapije. U početku je vaoma važna terapija hlađenjem tj.krioterapija.
Poseban akcenat u funkcionalnom oporavku pacijenata je na kineziterapiji tj vežbanjem pod stručnim nadzorom i obukom fizioterapeuta.

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Kategorije

Drugi postovi

Spondiloza

Spondiloza

Spondiloza je stanje koje se odnosi na degenerativne promene kičme, njeno okoštavanje i smanjenu elastičnost kičmenog stuba. Ona predstavlja jedan od prvih znakova oštećenja koštanog sistema. Iako se spondiloza obično vezuje za godine pacijenta i njegovo starenje, ona...

Kontakt

Bulevar Evrope, ugao ulica Veselina Masleše br. 40 i Koste Racina 38

tel: 021/55-72-11; 021/45-79-39
mob.tel: 062/557-211

Radno vreme Poliklinike:
– Radnim danima od 08h do 20h
– Subotom od 08h do 15h, nedelja neradna

e-mail: poliklinikagaletic@gmail.com
web: www.drgaletic.rs

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja.

 

Koristimo najsavremenije metode lečenja poput Skanlab, kompjuterskoj jačanja mišića i Shockwave terapije radijalnim udarnim talasima.

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja.

Garantujemo vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman sad!

Poliklinika Galetić

Poliklinika Galetić 30 godina čini Vaš život lakšim, lepšim i bezbolnijim. Tokom godina, postali smo lider u lečenju povreda i bolova, rehabilitaciji kao i u estetskoj i antiaging medicini.

Pišite nam

Call Now Button