Ortopedija i medicinska rehabilitacija
09/08/2016
Hijaluronski fileri za savršene usne
07/11/2016
Show all

Dry Needling ili suva punkcija

Šta je Dry Needling ili suva punkcija

Dry Needling ili suva punkcija je relativno nova metoda za tretiranje bolnih sindroma mišića. Terapiju sprovode obučeni fizioterapeuti i lekari u rešavanju bolnih sindroma triger tačaka mišića i eliminaciju bola.

Slično akupunkturi, uključuje postavljanje odnosno ubadanje tankih igala kako bi se stimulisali zaceljujući procesi mekih tkiva poput mišićnih „triger tačaka“, fascija mišića, tetiva, ligamenata i slično i rezultuje smanjenjem i uklanjanjem bola i vraćenje normalne funkcije.

Istraživanja pokazuju da Dry Needling umanjuje napetost mišića, vraća biohemijske procese mišića u normalu, normalizuje bioelektričku disfunkciju motornih neurona koji inervišu mišić i ubrzava proces oporavka.

ZAKAŽITE PREGLED / TERAPIJU

Dry Needling

Dry Needling – lečenje bola mišića

Dry needling je tehnika koja je superiorna u odnosu na druge procedure eliminacije bola i nervno mišićne disfunkcije koja uzrokuje bolove u mišićima i narušava normalno funkcionisanje mišića. Kod primene Dry Needling tehnike, koriste se tanke igle i većina pacijenata ne oseti penetraciju igle pod kožu. Zdrav i funkcionalan mišić takođe najčešće ne reaguje na postavljanje igle, dok mišić kojem je funkcija narušena obično reaguje i moguće je osetiti grč ili trzanje mišića.

Pacijenti takođe mogu osetiti priliko postavljanja igle isti bol koji inače imaju u oštećenom mišiću. To takođe pomaže da se postavi pravilna dijagnoza i uzrok bola u mišićima. Prilikom Dry Needling terapije pacijenti brzo prepoznaju ovakve senzacije i ne reaguju na njih pošto one vode do uklanjanja bola i neprijatnosti i vraćnja mišića u normalnu funkciju.

Šta je „Triger tačka“

Miofascijalna triger tačka je hiper iritabilna tačka skeletnog mišića povezana sa sa takozvanim hišersenzitivnim „čvorom“ . Na tim čvorovima se obično pojavljuje bol i moguće je predvideti obrazac kako se bol širi.

Razlika između Dry Needling i Akupunkture

Cilj i metodologija Dry Needling terapije nije bazirana na tradicionalnoj kineskoj medici. Primena Dry Needling terapije svoje osnove nalazi u zapadnoj medicini i modernoj neuro anatomiji kao i naučnim studijama mišićmo-koštanog i nervnog sistema.

Jedina sličnost je što obe tehnike i Akupunktura i Dry Needling koriste isti alat, odnosno tanke igle.

Da li je Dry terapija bolna?

Uobičajeno, postavljanje igala pacijenti ne osećaju. Trzanje mišića može izazvati nelagodnost, ali obično nema bola.

Na koja stanja se primenjuje Dry Needling?

Različita bolna stanja i problemi sa skeletnim mišićima mogu imati koristi od primene Dry Needling terapije, poput:

  • Bola u vratu
  • Bola u leđima
  • Tendinitis
  • Spazam mišića
  • Išijas
  • Istegnuća mišića
  • Fibromijalgija
  • Teniski lakat
  • Oštećenja usled preteranog napora

Da li postoje kontraindikacije?

Jedine poznate kontraindikacije mogu biti blaga osetljivost na dodir i manji otok tretirane tačke.

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

fizikalna terapija

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

ZAKAŽITE PREGLED / TERAPIJU

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.