Lečenje i rehabilitacija dece

Kreiranje programa rehabilitacije vrši fizijatar specijalista uz individualan pristup svakom pacijentu.

Lečenje i rehabilitacija dece

Dečija rehabilitacija predstavlja oblast fizikalne medicine koja podrazumeva lečenje dece od novorođenačkog uzrasta pa do 18 godina starosti.

Kreiranje programa rehabilitacije vrši fizijatar specijalista uz individualan pristup svakom pacijentu.

U dečijoj rehabilitaciji najčešće se tretiraju sledeća oboljenja i stanja:

N

Povrede koštano-mišićnog sistema

N

Kašnjenje u psihomotoričnom razvoju

N

Lezije perifernih nerava

N

Reumatološka oboljenja (artritisi)

N

Porođajne povrede - tortikolis, pleksus brahijalis

Bobat metoda – Tretman stimulacije usporenog motoričkog razvoja

Bobat metoda je neuro-razvojni tretman procene i lečenja dece koja boluju od cerebralne paralize i drugih neuroloških stanja. Cilj terapije je omogućiti detetu da učestvuje u svakodnevnom životu, a dečija svakodnevica je igra. Kroz igru deca uče pokret, stvaraju se obrasci kretanja i utiče se na kognitivan razvoj. Terapija se prilagođava posebno svakom detetu i izvodi je edukovani terapeut.

Vojta terapija

Dijagnostički postupak po Vojti predstavlja funkcionalnu analizu za procenu zrelosti centralnog nervnog sistema kod dece u prvom i drugom tromsečju. Izvodi se putem položajnih reakcija koje predstavljaju pokrete tela isprovocirane određenim položajem. To su u stvari refleksne aktivnosti koje se odvijaju u nekoliko faza i predstavljaju objektivne pokazatelje razvoja mozga. Ranom dijagnostikom i tretmanom mnogo su veće šanse za razvoj dobrih motoričkih obrazaca i sprečavanje ili bar ublažavanje nastanka kliničke slike usled oštećenja ili poremećaja motoričkog centra. Primenom rane habilitacije i tretmana podstiče se razvoj centralnog nervnog sistema, brži razvoj i poboljšanje nervnih veza odnosno sinapsi.

Baby handling

Baby handling, odnosi se na pravilno postupanje sa bebom – uzimanje, držanje, nošenje, igranje, vežbanje, masažu. Većina roditelja iz straha da ne povrede bebu rade samo ono što je neophodno, hrane je, kupaju i menjaju pelene, a onda je ostavljaju da leži u krevecu, nosiljci ili kolicima. Način na koji to rade i položaji u kojima beba boravi od presudnog su uticaja na formiranje šema pokreta. Pravilno postupanje sa bebom ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja.

Skleromerna masaža – Masaža za bebe

U praksi se pokazalo da redovnom primenom masaže može se primetiti da beba brže zaspi, da bolje jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih bitno ublažuje. Masaža pored umirujućeg i opuštajućeg efekta povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje creva i može uspešno da zameni lekove koji se daju bebama koje imaju problem sa stolicom.Imunološki sistem jača što znači da je beba otporna i retko bolesna. Ovo je rezultat izbacivanja toksina što se postiže redovnom masažom. Mišići i zglobovi postaju elastični što omogućava pravilan motorni razvoj deteta.Koža bebe koju masiramo biće zdravija i sjajnija sa boljim tonusom a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.

Tui-Na Masaža

Jedan od najstarijih oblika terapeutske masaže je Kineska Tui-Na masaža koja se zasniva na stimulaciji akupunkturnih tacaka. Ovaj tretman ukoliko se svakodnevno praktikuje znatno umanjuje simptome autizma i cerebralne paralize kao što su:

  • Problemi govora
  • Društvena interakcija
  • Nesanica
  • Hiper i hipo senzitivnost
  • Koncentracija
  • Stomačne tegobe (opstipacija i dijareja)

Terapija za cerebralnu paralizu, pored gore navedenih učestalih simptoma, posebnu pažnju posvećuje mobilnosti zglobova, opuštanju mišića koji sprečavaju spazam i pomažu pri balansu i koordinaciji, tremoru ruku, hipotonoji i hipertoniji mišića.

Deformiteti kičmenog stuba

Rezultati sistematskih pregleda dece u osnovnim i srednjim školama govore da su deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu. Koštano-mišićni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Genetsko nasleđe i loše navike držanja tela, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovode do poremećene statike kičmenog stuba što za rezultat ima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija. Najčešći deformiteti kičmenog stuba su: kifoza, lordoza i skolioza Najfeikasnija metoda lečenja skolioze trenutno je primena Schroth metode.

Funkcionalna elektrostimulacija FES

Elektrostimulacija je terapijska procedura niskofrekventnim strujama pri kojoj se koriste nadražaji određenog inteziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod mišića koji iz određenih razloga nisu u stanju da funkcionišu na normalan način. Izuzetno je efikasna kod dece obolele od cerebralne pralize, hemipareza koja predstavlja slabost voljne mišićne kontrakcije mišića jedne polovine tela i lezije nerava odnosno povrede i oštećenja nerava.

Stimulacija zarastanja preloma

Fizikalno lečenje preloma se odvija u dve faze: za vreme imobilizacije i nakon skidanja imobilizacije.Period za vreme imobilizacije se zasniva na principu „mobilizacije u imobilizaciji“ – kineziterapijom izometričkim vežbama i aktiviranjem svih imobilisanih mišića. Aktivnim vežbama se poboljšava vaskularizacija i sprečava brza atrofija mišića. Počinje odmah nakon postavljanja imobilizacije, istog dana. Imobilizacija obezbeđuje dobro zarastanje ali smanjuje vaskularizaciju i metabolizam svih tkiva, dok mišićno tkivo brzo atrofiše i slabi. Ako je povreda teže prirode i dovodi do brze atrofije mišića, koristi se elektromiostimulacija tj. kompjutersko jačanje mišića kroz otvore na gipsu. Zarastanje preloma se stimuliše magnetoterapijom i elektroterapijom, a bolovi se smanjuju sa laseroterapijom. Period posle imobilizacije nam ostavlja mogućnost za mnogo složeniji i kompleksniji program fizikalnog lečenja i rehabilitacije.

Prim dr med. Aleksandar Marcikić

Specijalista dečije hirurgije i ortopedije, član udruženja dečjih hirurga Srbije i Svetskog udruženja dečjih hirurga, Sekcije za sportsku medicinu i stalni sudski veštak. Uže se bavi problemima sa spuštenim stopalima kao i deformitetima stopala kod dece i odraslih, deformitetima kičmenog stuba, tortikolisom,ultrazvučnim i ekspertnim ultrazvučnim pregledom kukova kod dece i odraslih, svim oblicima traumatizma i lečenja, kao i rehabilitacijom povredjenih pacijenata, sportskim povredama, kompletnom hirurgijom preloma, hirurgijom mladeža, fibroma lipoma, uraslih noktiju, primenom PRP kod povreda, lečenje cista različite etiologije kod dece i odraslih.

Poliklinika Galetić je tu za Vas

Zakažite pregled

ili pozovite — 062 / 557-211

Vrlo ljubazni,vrhunski stručnjaci…zahvaljujući Dr Galetiću (koga kada upoznate imate utisak da ga znate oduvek) naša ċerka se rešila bolova u kolenima I evo je ponovo na terenu. Hvala, veliko hvala!

Marija B.

Mesto za ljude koji nemaju vremena za gubljenje, problem sa petnim trnom i planetarnom fascijom koji sam vukao mesecima je dijagnosticiran na prvom pregledu a već posle 3 nedelje sam počeo sa trenzima zahvaljujuci efikasnoj terapiji. Opremljenost je zbilja na svetskom nivou, vidi se da se ne žali kada je u pitanju ulaganje u istu. Za osoblje sve pohvale, mada se od ovakve poliklinike i ne očekuje usluga na nižem nivou. Ne mogu reći da bih se rado vratio sad kada sam zdrav ali nemam sumnje gde bih ako me muka snadje. 

Aleksandar B.

Odličan lekar i medicinsko osoblje. Otišla sam tamo zbog povrede i bola u vratu. Odlazila sam na terapije nekoliko puta nedeljno i bola više nema.

Ana F.

Poliklinika Galetić

Evropski centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ortopediju, estetsku i antiaging medicinu

021/55-72-11 i 062/557-211

poliklinikagaletic@gmail.com

Novi Sad, Bulevar Evrope i Veselina Masleše br. 40