Baby Handling – Pravilno postupanje sa bebom

Šta je Baby Handling

Baby handling, odnosi se na pravilno postupanje sa bebom – uzimanje, držanje, nošenje, igranje, vežbanje, masažu. Većina roditelja iz straha da ne povrede bebu rade samo ono što je neophodno, hrane je, kupaju i menjaju pelene, a onda je ostavljaju da leži u krevecu, nosiljci ili kolicima. Način na koji to rade i položaji u kojima beba boravi od presudnog su uticaja na formiranje šema pokreta. Pravilno postupanje sa bebom ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja.

Trudimo se da Vama i Vašem detetu izađemo u susret! SVI SPECIJALISTI SU VAM DOSTUPNI NA JEDNOM MESTU.
  • Specijlista fizikalne medicine- Fizijatar
  • Specijalista dečje ortopedije - Ortoped,
  • Specijalista dečjeneurologije - Neurolog
  • Fizioterapeut
  • Radni terapeut
  • Defektolog - Logoped
  • Psiholog
Zakažite svoj pregled i tretman na telefone: 021/55-72-11; 021/45-79-39 i 063/77-15-003 

ZAKAŽITE PREGLED / TERAPIJU

Najčešće greške 

baby handling

Većina roditelja iz straha da ne povredi bebu obično radi samo ono najosnovnije: kupanje, hranjenje, menjaje pelana i zatim bebu ostavljaju u krevetac, kolica ili nosiljku. Način na koji se sve ovo obavlja, položaji u kojima beba boravi su od ključnog značaja za formiranje šeme pokreta. Pravilno postupanje sa bebom je veoma važno i cilj mu je podsticanje senzomotornog razvoja deteta. Ovo su razlozi zašto je važno da roditelji budu upoznati sa postupcima i načinima kako bi sprečili formiranje nepravilnih šema pokreta poput zabacivanja glave unazad, izvijanja trupa, prekrštanje nogica, stezanje mišića ruku i nogu koji mogu otežati pokrete koje beba treba samostalno da radi, poput podizanja glave okretanja na stomak ili leđa, oslanjanje na podlaktice i šake uzimanje i držanje igračaka u rukama…

Ispravnim podizanjem, držanjem i nošenjem bebe, mozak deteta dobija informacije o odgovarajućim položajima koje telo zauzima.

Igra takođe ima važnu ulogu u razoju bebe, pravilan izbor igračakanačin na koji se bebi nude određuju kako će se razvijati sposobnosti deteta, prvenstveno motoričke a zatim i kognitivne.Koji neurorizični faktori postoje

Neurorizičnih faktora ima mnogo i čine ih razne potencijalne komplikacije u trudnući počevši od pretećeg pobačaja, krvarenje u trudnoći, prevremeni porođaj, hronične bolesti kod majke kao I komplikacije na samom porođaju i nakon njega.

Svako deseto dete je neurorizično a oko 20 procenata dece može imati trajne ili prolazne poremećaje. Izuzetno je važno na vreme otkriti i tretirati stanja kod neurorizične dece kako bi se sprečio nastanak teških poremećaja. Pravovremenom i intenzivnom primenom stimulacije oštećenih motoričkih centara mogu se postići značajni rezultati i povećati neuroplatičnost odnosno sposobnost živčanog sistema da se oporavi.

 

Zakažite pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

ZAKAŽITE PREGLED / TERAPIJU