fbpx

Vežbe za bebe

Omogućavaju pravilan motorni razvoj kod deteta

Efekti masaže za bebe

U praksi se pokazalo da redovnom primenom masaže može se primetiti da beba brže zaspi, da bolje jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih bitno ublažuje.

Masaža pored umirujućeg i opuštajućeg efekta povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje creva i može uspešno da zameni lekove koji se daju bebama koje imaju problem sa stolicom. Imunološki sistem jača što znači da je beba otporna i retko bolesna. Ovo je rezultat izbacivanja toksina što se postiže redovnom masažom. Mišići i zglobovi postaju elastični što omogućava pravilan motorni razvoj deteta. Koža bebe koju masiramo biće zdravija i sjajnija sa boljim tonusom a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.

Masaža za bebe se koristi kao dopuna uz razne druge tereapijske procedure ukoliko dete ima problem sa usporenim motoričkim razvojem. Skleromerna masaža poboljšava elastičnost mišića, omogućava pravilan tonus, elastičnost zglobova i prokrvljenost mišićnih grupa i u kombinaciji sa  drugim terapeutskim metodama poput vojta terapije ili bobath metode, doprinosi bržem i lakšem uspostavljanju pravilnih motoričkih obrazaca i motoričkom razvoju deteta.

Trudimo se da Vama i Vašem detetu izađemo u susret! Svi specijalisti su Vam dostupni na jednom mestu.

 

 • Specijalista fizikalne medicine- Fizijatar
 • Specijalista dečje ortopedije – Ortoped,
 • Specijalista dečjeneurologije – Neurolog
 • Fizioterapeut
 • Radni terapeut
 • Defektolog – Logoped
 • Psiholog

Skleromerna masaža

Skleromerna masaža predstavlja jednu od najstarijih terapeutskih metoda za ublažavanje raznih tegoba. Masaža se danas primenjuje i kod bolesnih i kod zdravih ososba zbog svojih izuzetno pozitivnih efekata. Primenjuje se i kod odralih ali i kod beba.

U većini istočnjačkih kultura masaža je sastavni deo dečije nege, dok u nekim zemljama poput Rusije i Kazahstana postoji obaveza da roditelji dovode decu u okviru obavezne zdravstvene zaštite.

Vojta terapija

Osnivač terapije je dr Vaclav Vojta, češki neurolog koji je razvoj metode započeo 1954. Dijagnostički postupak predstavlja funkcionalnu analizu za procenu zrelosti centralnog nervnog sistema kod dece u prvom i drugom tromsečju.
Dijagnostički postupak se izvodi putem položajnih reakcija koje predstavljaju pokrete tela isprovocirane određenim položajem. To su u stvari refleksne aktivnosti koje se odvijaju u nekoliko faza i predstavljaju objektivne pokazatelje razvoja mozga.
Postavljanjem deteta u sedam različitih položaja izaziva se slanje draži ka mozgu i kičmenoj moždini što dovodi do reakcija glave, trupa i ekstremiteta. U zavisnosti od uzrasta dete izvodi karakterističan pokret.
Ukoliko je poremećena sposobnost centralnog nervnog sistema da se prilagodi promeni položaja tela i da obradi aferentne impulse, reakcije se smatraju abnormalnim. Pažljivim pregledom moguće je već u prvom tromesečju prepoznati poremećaj u motoričkom razvoju deteta.

Ranom dijagnostikom i tretmanom mnogo su veće šanse za razvoj dobrih motoričkih obrazaca i sprečavanje ili bar ublažavanje nastanka kliničke slike usled oštećenja ili poremećaja motoričkog centra.
Primenom rane habilitacije i tretmana podstiče se razvoj centralnog nervnog sistema, brži razvoj i poboljšanje nervnih veza odnosno sinapsi.

Šta je Vojta terapija?

Vojta terapija predstavlja metodu rehabilitacije kod koje se u određenim položajima poput položaja na leđima, boku ili na stomaku,  stimulišu deset zona na ljudskom telu i čija stimulacija aktivira mišiće u celom telu.

Terapija prema Vojti bazirana je na refleksnoj lokomociji, držanju, spontanoj motorici i proceni primitivnih refleksa.

Refleksno okretanje i refleksno puzanje sadrže sve ključne momente ljudskog upravljanja i pokretanja od hvatanja, okretanja, puzanja slobodnog uspravnog hoda. Odgovarajuće doziranje terapije je od ključnog značajaza stabilizaciju motoričkih obrazaca u centralnom nervnom sistemu. Iz ovog razloga se preporučuje vežbe po Vojti raditi tri do četiri puta dnevno.

Vojta terapija je bezbolna. Ukoliko se radi pravilno ne sme doći do pojave bola

Za plač deteta postoje različiti razlozi. Kod dece od dve do tri godine starostirazlozi su jer dete želi da radi nešto drugo i ne želi da bude zadržano u jednom položaju. Kod sasvim male dece aktiviranje mišića je prilično naporno te to izaziva plač. Straija deca na plaču.

Saradnja sa roditeljima

Za uspešno sprovođenje terapije poželjna je i potrebna saradnja sa roditeljima pošto je preporuka da se kod kuće sa decom vežba tri do četiri puta dnevo kod beba i male dece  a dva puta kod veće dece.

Vojta terapeut zapravo ima ulogu vašeg mentora koji će vas edukovati koji će uz vašu saradnju pomoći vašem detetu.

Kontraindikacije ne postoje osim u slucajevima povisene temperature na dan vakcinacije. 

Kod mentalnih zaostalosti dece napredak i efekat primene vojta terapije je znatno slabiji ali to ne znaci da je ne treba sprovoditi. 

Važne napomene kod Vojta terpapije

 • Terapija nije bolna ako se zone pravilno stimulišu
 • Ne ostavlja posledice na psihu deteta, naprotiv, deca postaju mentalno i motorno aktivnija, radoznalija od svojih vršnjaka
 • Ne postoje uzrasne granice za primenu vojta terapije, samo su rezultati sporiji jee umesto da se postavlja pravilan motorički obrazac, mora da se bori sa unared usvojenim pogrešnim obrascima.
 • Nije kontraindikovana kod dece sa epilepsijom

Poliklinika Galetić je tu za Vas

Zakažite pregled

ili pozovite — 062 / 557-211

Vrlo ljubazni,vrhunski stručnjaci…zahvaljujući Dr Galetiću (koga kada upoznate imate utisak da ga znate oduvek) naša ċerka se rešila bolova u kolenima I evo je ponovo na terenu. Hvala, veliko hvala!

Marija B.

Mesto za ljude koji nemaju vremena za gubljenje, problem sa petnim trnom i planetarnom fascijom koji sam vukao mesecima je dijagnosticiran na prvom pregledu a već posle 3 nedelje sam počeo sa trenzima zahvaljujuci efikasnoj terapiji. Opremljenost je zbilja na svetskom nivou, vidi se da se ne žali kada je u pitanju ulaganje u istu. Za osoblje sve pohvale, mada se od ovakve poliklinike i ne očekuje usluga na nižem nivou. Ne mogu reći da bih se rado vratio sad kada sam zdrav ali nemam sumnje gde bih ako me muka snadje. 

Aleksandar B.

Odličan lekar i medicinsko osoblje. Otišla sam tamo zbog povrede i bola u vratu. Odlazila sam na terapije nekoliko puta nedeljno i bola više nema.

Ana F.

Poliklinika Galetić

Evropski centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ortopediju, estetsku i antiaging medicinu

021/55-72-11 i 062/557-211

poliklinikagaletic@gmail.com

Novi Sad, Bulevar Evrope i Veselina Masleše br. 40

Call Now Button