fbpx

Ultrazvučna dijagnostika lokomotornog sistema

Mogućnost neograničenog ponavljanja pregleda i praćenja bolesnika

Ultrazvučna dijagnostika

Primena ultrazvuka u dijagnostičke svrhe se zasniva na njegovoj osobini da se odbija od granične površine između dve sredine sa različitim akustičnim otporom (između kostiju i mekih tkiva, kosti i tkiva, itd.). U ultrazvučoj dijagnostici koristi se impulsni ultrazvuk, frekvencije od 2 do 8 MHz i intenziteta od 2 do 6 MW/cm2.

Ultrazvuk se danas koristi u skoro svim granama medicine za detekciju raznih vrsta povreda i oboljenja. Ultrazvuk omogućuje veoma preciznu, bezbednu dijagnostiku mišićnoskeletnih oboljenja.

Ultrazvučna dijagnostika omogućava detaljan pregled:

N

Rupture (pucanja) mišića

N

Hematoma i fibroza u mišićima

N

Burzitis

N

Osipicirajući miozitis

Ultrazvučni pregled kukova kod beba

Pri prvoj poseti lekaru ili savetovalištu za bebe, nezaobilazan je i pregled kukova kod novorođenčadi. Upravo u tom periodu javlja se jedan od tri najčešća problema u zglobu kuka kod dece. Ukoliko je dijagnoza postavljena na vreme i ukoliko se započne sa terapijom, poremećaj se koriguje bez posledica. Saznajte više…

Napredak ultrazvučne tehnologije poslednjih godina doveo je do toga da ultrazvuk postane metoda izbora kod povreda i oboljenja mišićnokoštanog sistema. Ultrazvuk omogućuje pregled pacijenta u realnom vremenu što neomogućava skoro nijedna druga dijagnostička metoda. Može se koristiti i kod dece i kod odraslih bez obzira na uzrast.

Ultrazvučna dijagnostika – prednosti nad drugim dijagnostičkim metodama su:

N

Pristupačnost

N

Niske cene upotrebe

N

Ne postojanje jonizujućeg zračenja

Glavna prednost ultrazvučne dijagnostike je mogućost neograničenog ponavljanja pregleda i praćenja bolesnika.

Moderni ultazvuk je u komparaciji sa magnetnom rezonancom, njegova prednost u odnosu na magnetnu rezonancu je u niskoj ceni širokorasprostranjnosti i jednostavnosi. Pregled ultrazvukom traje u proseku od 5 do 10 minuta dok za pregled magnetnom rezonancom je potrebno više od jednog sata.

Takođe prednost ultrazvuka je mnogo niža cena pregleda. Ultrazvuk je metoda kojom se svakodnevno i rutinski pregleda lokomotorni sistem. I to je bukvalno idealna dijagnostička metoda.

Ono što je karakteristika ultrazvuka je da je veoma zavistan od znanja i iskustva ispitivača, a kod nas se primenjuje već 20 godina.

Aparati

Ultrazvučni aparati predstavljaju uređaje koji šalju snopove ultrazvučnih talasa u ispitivane organe, a zatim se ehoi ovih talasa detektuju. Ti reflektovani ehoi se obrađuju i prikazuju u vidu slike.

Savremeni ultrazvučni aparati rade na principu žive slike – realtime. Živa slika se može zamrznuti radi merenja ili čuvanja. Izgled i morfologija tkiva organa i krvnih sudova se veoma lako raspoznaju na ultrazvučnoj slici. Ultrazvučna slika može biti ehogena – svetla (bela) i anehogena – tamna (crna). Svako tkivo i organi ima svoju karakterističnu ehogenost.

Poliklinika Galetić je tu za Vas

Zakažite pregled

ili pozovite — 062 / 557-211

Vrlo ljubazni,vrhunski stručnjaci…zahvaljujući Dr Galetiću (koga kada upoznate imate utisak da ga znate oduvek) naša ċerka se rešila bolova u kolenima I evo je ponovo na terenu. Hvala, veliko hvala!

Marija B.

Mesto za ljude koji nemaju vremena za gubljenje, problem sa petnim trnom i planetarnom fascijom koji sam vukao mesecima je dijagnosticiran na prvom pregledu a već posle 3 nedelje sam počeo sa trenzima zahvaljujuci efikasnoj terapiji. Opremljenost je zbilja na svetskom nivou, vidi se da se ne žali kada je u pitanju ulaganje u istu. Za osoblje sve pohvale, mada se od ovakve poliklinike i ne očekuje usluga na nižem nivou. Ne mogu reći da bih se rado vratio sad kada sam zdrav ali nemam sumnje gde bih ako me muka snadje. 

Aleksandar B.

Odličan lekar i medicinsko osoblje. Otišla sam tamo zbog povrede i bola u vratu. Odlazila sam na terapije nekoliko puta nedeljno i bola više nema.

Ana F.

Poliklinika Galetić

Evropski centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ortopediju, estetsku i antiaging medicinu

021/55-72-11 i 062/557-211

poliklinikagaletic@gmail.com

Novi Sad, Bulevar Evrope i Veselina Masleše br. 40

Call Now Button