Uganuće skočnog zgloba

Šta je uganuće skočnog zgloba?

Uganuće skočnog zgloba karakteriše povreda, odnosno oštećenje mekog tkiva i ligamenata zgloba. Obično nastaje iznenada u toku aktivnosti kada se zglob iskrene u neparvilan položaj. Stanje najčešće pogađa ligamente, posebno bočne ligamente zgloba.

Ligamenti predstavljaju snažno vezivno tkivo zglobova koji se pripaja na kostima. Lateralni, odnosno bočni ligamenti sprečavaju izvrtanje stopala ka unutra. Kada je sila koja deluje na zglob prevelika i ligamenti ne mogu da se odupru, dolazi do istegnuća ligamenata ili ukoliko je sila zaista velika može doći do rupture, odnosno kidanja ligamenata. Ovo stanje je poznato kao uganuće skočnog zgloba i može biti minimalno, sa veoma malim bolom i nelagodnošću do rupture ligamenata koji prouzrokuju jak bol i nemogućnost kretanja, odnosno funkcionisanja skočnog zgloba.

Razlikujemo tri kategorije uganuća:

  • Istegnuće ili laceracija (prekid) nekoliko vlakana ligamenata koji rezultuje bolom, ali dozvoljava funkcionisanje zgloba
  • Veći broj vlakana ligamenata je prekinut, bol se javlja i funkcionisanje zgloba je bolno i otežano
  • Ruptura (kidanje) ligamenata, koje karakteriše jak bol i gubitak funkcije skočnog zgloba

U većini slučajeva dešavaju se povrede drugog stepena.

Uzroci uganuća skočnog zgloba

Uganuće se obično dešava prilikom aktivnosti koje uključuju skokove, doskok, posebno na neravnu površinu, zatim aktivnosti koje zahtevaju brzu promenu pravca kretanja. Najčešće se događaju u košarci, fudbalu, odbojci… Uobičajena mehanika povrede je preveliko uvratanje stopala uz snažan pritisak na dole prilikom oslanjanja na uvrnuti zglob. Povreda se često dešava prilikom doskoka na neravnu podlogu, nogu saigrača ukoliko se dešava u sportu.

Znaci i simptomi uganuća

Pacijenti u trenutku povrede mogu čuti krckanje ili zvuk kidanja uz naravno pojavu bola, kasnije i otoka. U lakšim slučajevima, pacijenti mogu nastaviti sa aktiovnostima nakon kojih se pojavljuje otok i bol.

Kod težih slučajeva, javlja se jak bol u trenutku povrede i brzo pojavljivanje otoka zgloba. Često pacijenti ne mogu pomerati zglob ili se osloniti na njega pošto je izuzetno bolno.

Prognoza i oporavak

Kod lakših slučajeva, povratak svakodnevnim aktivnostima se obično dešava u roku od šest nedelja uz naravno adekvatno lečenje.

Pacijenti sa većim povredama, na primer rupturom ligamenata, moraju se podvrgnuti adekvatnom lečenju tokom dužeg perioda kako bi se funkcija skočnog zgloba povratila.

Pacijenti često zanemarauju povrede skočnog zgloba, međutim one mogu biti veoma ozbiljne i značajno narušiti svakodnevno funkcionisanje i kvalitet života. Skočnio zglob je izuzetno kompleksan i veoma značajan zglob u ljudskom telu, pošto je celokupna težina upravno na njemu.

Ukoliko pacijenti povrede zglob, apsolutno je preporuka posetiti lekara specijalistu. Zanemarivanje povrede često dovodi kasnije do veće štete na skočni zglob.

Poliklinika Galetić je tu za Vas

Zakažite svoj pregled i tretman na telefone: 021/55-72-11; 021/45-79-39 ili nas kontaktirajte putem emaila