fbpx

Schroth metoda

Držite pod kontrolom stanje svoje kičme

Šta je Schroth metoda?

Šrot – Schroth metoda je sistem vežbanja koji se primenjuje u savremenoj kineziterapiji kod skolioze.

Cilj ovog metoda je zaustavljanje progresije krivine i njena korekcija, smanjenje bola uzrokovanog postojećom skoliozom, povećanje vitalnog kapaciteta pluća, poboljšanje posture, kao i osposobljavanje pacijenta da dugotrajno održi postignutu korekciju i time izbegne hiruršku intervenciju.

Klinički je dokazano da svakodnevne vežbe po Schroth metodi u trajanju od 30 minuta dnevno inhibiraju mehaničke sile, koje nastaju usled lošeg držanja i gravitacije, a koje bi inače vremenom dovele do daljeg povećanja krivine (takozvani ”začarani krug”), čak i nakon završenog rasta.

Šrot – Schroth metoda daje pacijentima potrebno znanje i sredstva kojima mogu doživotno da drže pod kontrolom stanje svoje kičme.

Skolioza je najčešći deformiteti kičmenog stuba kod dece. Nastaje kao posledica deformiteta jednog ili više kičmenih pršljenova, međupršljenskuh diskusa i mišićno-ligamentarnih struktura.

Dolazi do pojave primarne i sekundarne krivine koje pomeraju kičmeni stub bočno uz rotaciju kičmenih pršljenova formirajući „C“ ili „S“ krivinu.

Kako je nastala?

Schrot koncept je priznat kao najpotpunija metoda procena skolioze, klasifikacije i načina vežbanja. Nastala je u Nemačkoj 1920-te godine. Ime je dobila po autoru Katharini Schroth (1894-1985) koja je i sama imala skoliozu te je na sebi osetila problem i postavila osnove funkcionalne dijagnostike , terapije koji su njeni sledbenici razradili.

Metoda je postala standard nehiruške terapije skolioza u Nemačkoj. Podržana je od državnog sistema zdravstvenog osiguranja . Ortopedi I hirurzi rutinski upućuju pacijente na terapiju. Schroth vežbama. Šrot – Schroth metoda se sprovodi u ASKLEPIOS KATHARINA SCHROTH KLINIK ( BAD SOBERNHAEM, NEMAČKA).

Pored stacionarne rehabilitacije pacijenata sa skoliozom, na Klinici se vrše edukacije terapeuta iz cele Evrope. Sertifikovani terapeuti pružaju ovaj vid terapije širom Evrope, SAD-a, i delovima Srednjeg istoka.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, doctor Rigo započeo je trening programe za terapeute I uskoro je postao jedan od najuticajnijih međunarodnih instruktora. Originalni program je doneo u Ameriku I Englesku šireći na taj način znanje širom sveta zajedno sa autorom i istražujući efekte koji se postižu ovom metodom. Na taj način je Šrot – Schroth metoda postala danas priznata širom sveta.

Moderne tendencije i razvoj Schroth metode

Način rehabilitacije se danas promenio, a proteze su razvijene tako da pružaju najveću sigurnost i napredak u tretmanu. Trening je skraćen  modifikacijama prvobitne tehnike i uvođenjem nove forme držanja, kao što su sagitalne korekcije, ADL korekcije. Program je i dalje baziran na prvobitnom trodimenzionalnom pristupu Katarine Schroth koji karakteriše primena specifične korekcije držanja tela, korekcija obrazaca disanja kod skolize i korekcija u odnosu na osu tela.

Kako se bliži kraj perioda u kojem se koriste proteze, predlaže se intenzivnija upotreba fizikalne terapije. Današnji program se fokusira na aktivnosti koje se obavljaju u svakodnevnom životu,  odnosno ADL (activities of daily living) da bi se izbegao gubitak kontrole pravilnog držanja tela u svakodnevnim aktivnostima. 30 minuta vežbanja u toku dana je nedovoljno kada je kičma opterećena uobičajenim aktivnostima u toku dana.

Rasterećenje kičmenog stuba I primarni cilj novog programa koji je nastao. Vežbe danas su namenjene prvenstveno za sticanje kontrole držanja tela. Program je unapređen i fokusira se na unapređenje položaja tela u sagitalnoj ravni a rezultati koji se postižu su neverovatni čak I kod izuzetno velikih krivljenja kičme

Takozvani “Novi Schroth program” ima za cilj korekciju krivina do 70°, međutim kada krivljenje kičme premaši 70° primenjuje se originalni Schroth program koji kako iskustva pokazuju postiže najbolje rezultate.

Novi program se prvenstveno koristi kod manjih krivljenja kičme a skraćen je period rehabilitacije pacijenata. Osnovni principi po kojima je formiran prvi Schroth program se koriste i danas. Prvobitni program je bio i ostao najbolji program za rešavanje problema velikih krivina kičmenog stuba, prvenstveno u grudnom delu.

Samo učestalim i stručnim sistematskim pregledima dece može se dijagnostikovati ovaj ozbiljan problem.

Najvažnija je pravovremena i ozbiljna terapija u vidu korektivnih specijalnih vezbi, kao i novih metoda kompjuterksog jačanja oslabljenih i spastičnih misića. Kod težih slučejeva preporučuje se najdelotvornija metoda lečenja- metoda po Schrotu

Korektivna gimnastika

Korektivna gimnastika podrazumeva skup vezbi doziranih po intezitetu i tajanju koje se primenjuju preventivno kod dece a koja imaju predispoziciju za nastanak nekih od posturalnih deformiteta ili se sprovodi terapijski ako oni vec postoje. Pod povecanim rizikom su deca koja su prerano prohodala, fozicki su neaktivna ili imaju lose navike u drzanju tela. Najcesce se deformiteti razlicitog tipa javljaju u periodu intezivnog rasta, kada deca naglo rastu i razvijaju se. Vezbe imaju za cilj da sprece nastanak deformiteta i omoguce pravilan rast i razvoj deteta, a isto tako da sprece i koriguju dalju progresiju vec postojeceg deformiteta.

U Poliklinici Galetić, je pored individualnog rada od sada u ponudi i grupni program, koji podrazumeva rad u manjim grupama 2-3 osobe. Program vezbi se odredjuje individualno za svako dete od strane fizioterapeuta. Rad u grupi se odvija 2 puta nedeljno, a termini se odredjuju u dogovoru sa polaznicima grupe.

Zakažite pregled, i sprečite nastanak posturalnog deformiteta kod vašeg deteta .

Poliklinika Galetić je tu za Vas

Zakažite pregled

ili pozovite — 062 / 557-211

Vrlo ljubazni,vrhunski stručnjaci…zahvaljujući Dr Galetiću (koga kada upoznate imate utisak da ga znate oduvek) naša ċerka se rešila bolova u kolenima I evo je ponovo na terenu. Hvala, veliko hvala!

Marija B.

Mesto za ljude koji nemaju vremena za gubljenje, problem sa petnim trnom i planetarnom fascijom koji sam vukao mesecima je dijagnosticiran na prvom pregledu a već posle 3 nedelje sam počeo sa trenzima zahvaljujuci efikasnoj terapiji. Opremljenost je zbilja na svetskom nivou, vidi se da se ne žali kada je u pitanju ulaganje u istu. Za osoblje sve pohvale, mada se od ovakve poliklinike i ne očekuje usluga na nižem nivou. Ne mogu reći da bih se rado vratio sad kada sam zdrav ali nemam sumnje gde bih ako me muka snadje. 

Aleksandar B.

Odličan lekar i medicinsko osoblje. Otišla sam tamo zbog povrede i bola u vratu. Odlazila sam na terapije nekoliko puta nedeljno i bola više nema.

Ana F.

Poliklinika Galetić

Evropski centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ortopediju, estetsku i antiaging medicinu

021/55-72-11 i 062/557-211

poliklinikagaletic@gmail.com

Novi Sad, Bulevar Evrope i Veselina Masleše br. 40

Call Now Button