fbpx

Dekompresiona terapija kičme spinalna trakcija

Izbegnite operativni zahvat

Dekompresiona terapija kičme – spinalna trakcija

Dekompresiona terapija kičme predstavlja izuzetno uspešnu procedure eliminacije bolova i raznih drugih tegoba koje uzrokuje oštećenje kičmenog stuba.

Kičmena trakcija spada u pasivne terapijske metode  i sastoji se od istezanja pojedinih delova tela primenom mehaničke sile.

Kičmena trakcija se takođe naziva distrakcija, dekompresija ili ekstenzivna terapija. Prilikom izvođenja dekompresivne terapije odnosno trakcije, kičma se nežno isteže čime se dovodi do smanjenja pritiska na međupršljenske diskove što nadalje omogućava ubrzavanje procesa izlečenja.

Dekompresiona terapija kičme – prednosti

Prednost dekompresiona terapija kičme se ogleda u tome što je usmerena na otklanjenje uzroka bola i problema u kičmenom stubu, a većina problema je vezana za mehanički pritisak koji kučmeni stub trpi. Kombinacijom promenljivog intenziteta sile koja isteže kičmeni stub i odgovarajućih položaja tela u kojima se istezanje vrši  postže se smanjenej pritiska u međupršljenskim diskovima – dekompresija, poboljšava se cirkiulacija i bolja razmena kiseonika i hranljivih materija unutar diskova što omogućava regeneraciju diska i njegovo zarastanje.

Ubrzavanjem regeneracije međupršljenskog diska, dolazi do ozdravljenja i smanjenja bola usled prestanka pritiska na disk i nerve i korene nerava unutar spinalnog kanala. Primena dekompresione terapije kičme takođe može vratiti diskus herniju na svoje mesto i zajedno sa povećanom ishranom diska može vratiti visinu i integritet oštećenog diska. Negativni pritisak koji se postiže kičmenom dekompresijom, oslobađa nerve pritiska i time dovodi često do sprečavanja išijasa i drugih simptoma nervne kompresije.

Primena ove metode takođe u određenom broju slučajeva može pomoći da se izbegne operativni zahvat.

Trajanje terapije

Istraživanja sprovedena pokazuju da se rezultati primene dekompresione terapije kičme mogu videti između pet i dvadeset terapija.

Prilikom izvođenja terapije, pacijent leži u udobnom položaju na stolu za trakciju gde se u zavisnosti od dela kičme na koji se vrši terapija, fiksiraju određeni delovi tela.

Dekompresija traje između deset i trideset minuta po terapiji, a sila kojom se deluje se idnividualno određuje prema starosti  i vrsti stanja pacijenta.

Stanja kod kojih se primenjuje trakcija

N

Diskus hernia

N

Bulging diskusa

N

Degeneracija diskusa

N

Polidiskopatija

N

Bol nakon operacije diskusa

N

Povreda kičme

N

Spondiloza i spondilartroza

N

Facet sindrom

N

Lumbalni i cervikalni hronični bolni sindrom

N

Glavobolja

N

Sportske povrede

N

Vrtoglavica

N

Iskrivljena kičma kod dece

Specifičnosti dekompresione kičmene terapije

Pacijent udobno leži na specijalnom krevetu, fiksiran specijalnim kaiševima preko grudnog koša i struka. Kompjuterizovan aparat koji vuče kičmeni stub određnom jačinom sile.
Trajanje tretmana je između 10 iI 30 min.
Terapija je bezbolna.
Potrebno je deset terapija koje se sprovode svakog dana 5 puta nedeljno.

Dosadašnja klinička ispitivanja su pokazala efikasnost ove terapije u oko 80% slučajeva sa bolom u kičmi, prvenstveno kod pacijenata koji boluju od diskus hernije.

Poliklinika Galetić je tu za Vas

Zakažite pregled

ili pozovite — 062 / 557-211

Vrlo ljubazni,vrhunski stručnjaci…zahvaljujući Dr Galetiću (koga kada upoznate imate utisak da ga znate oduvek) naša ċerka se rešila bolova u kolenima I evo je ponovo na terenu. Hvala, veliko hvala!

Marija B.

Mesto za ljude koji nemaju vremena za gubljenje, problem sa petnim trnom i planetarnom fascijom koji sam vukao mesecima je dijagnosticiran na prvom pregledu a već posle 3 nedelje sam počeo sa trenzima zahvaljujuci efikasnoj terapiji. Opremljenost je zbilja na svetskom nivou, vidi se da se ne žali kada je u pitanju ulaganje u istu. Za osoblje sve pohvale, mada se od ovakve poliklinike i ne očekuje usluga na nižem nivou. Ne mogu reći da bih se rado vratio sad kada sam zdrav ali nemam sumnje gde bih ako me muka snadje. 

Aleksandar B.

Odličan lekar i medicinsko osoblje. Otišla sam tamo zbog povrede i bola u vratu. Odlazila sam na terapije nekoliko puta nedeljno i bola više nema.

Ana F.

Poliklinika Galetić

Evropski centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ortopediju, estetsku i antiaging medicinu

021/55-72-11 i 062/557-211

poliklinikagaletic@gmail.com

Novi Sad, Bulevar Evrope i Veselina Masleše br. 40

Call Now Button