Vežbe za lečenje skolioze – Šrot (Schroth) metoda

Vežbe za lečenje skolioze – Šrot (Schroth) metoda

Lečenje skolioze – Šrot (Schroth) metoda

0_SchrothScoliosisExercise1

 

Šta je Šrot (Schroth) metoda

Šrot (Schroth) metoda spade u nehirurške metoda lečenja skolioze upotrebom specifičnih vežbi. Vežbe za lečenje skolioze su specifične i ne liče na klasične vežbe, uključuju vežbe disanja, takozvane vežbe rotacionong disanja. Svaki pacijent koji pati od skolioze ima jedinstveno krivljenje kičme i cilje Šrot metode je povratak kičme u normalnu fiziološku poziciju.

Često ljudi pomisle da je skolioza jednostavno rešiva pomoću vežbi, iako može biti to slučaj, vežbe zahtevaju prisustvo i nadzor iskusnog I uvežbanog eksperta koji dobro poznaje Šrot metodologiju. Pacijent ukoliko je pod pravim nadzorom i dobro obučen može steći neophodno znanje kako bi svakodnevno primenjivao.

Specifičnosti Šrot metode

Šrot vežbe utiču na mišiće koji podupiru kučmeni stub i njihovo trodimenzionalno delovanje utiče na jačanje mišića kučmenog stuba i popravljanje krivina kičme. To znači da Šrot vežbe utiču na kičmu u sagitalnoj, frontalnoj i transverzalnoj ravni. Cilj je ojačati mišiće oko kučme i povratiti ravnotežu i stabilnost kičmenog stuba.

Konstanatan rad i vežba su od ključnog značaja kako bi se otklonile posledice skolioze.

Šrot metodu je najbolje primenjivati individualno pošto svaki pacijent ima specifičan problem. Zbog toga je ovu metodu najbolje praktikovati pojedinačno sa svakim pacijentom a ne u grupama. Postoji mnogo različitih vežbi u okviru Šrot metode i neophodno je odabrati grupu vežbi koja najbolje utiče na pacijenta. Nisu sve vežbe jednako delotvorne za svakog pacijenta čak ia ako imaju isti problem, stoga iskustvo lekara u dijagnostici i primeni vežbi može biti od ključnog značaja za uspeh.  Pacijenti moraju biti fokusirani i mentalno i fizički prilikom izvođenja svake vežbe kako bi se postigao maksimalan efekat.

Skolioza i uticaj vežbi

Skoliozu karakteriše disbalans mišića na suprotnim stranama kičme koji dovodi do preteranog I neprirodnog krivljenja. Tokom primene vežbi, pacijent uči kako da “skrati”, kontrahuje mišiće sa konveksne (ispučene) strane, a kako da opusti (izduži) mišiće sa konkavne (“udubljene”) strane kičme čime dovodi do korekcije krivine.

U početku pokušaji da se povrati ravnoteža mišića oko kičme nije jednostavan zadatak. Strpljenje I posvećenost su neophodni I kod lekara I kod pacijenta, međutim kako vreme odmiče, vežebe postaju lakše za izvođenje.

O Šrot (Schroth) metodi i kako da rešite problem skolioze, možete saznati više ovde

 KOD NAS SE UVEK RADE INDIVIDUALNI TRETMANI SA STRUČNIM TERAPEUTIMA KAKO BI SE POSVETILA MAKSIMALNA PAŽNJA NAŠIM PACIJENTIMA.

images-3images-2-300x133

TAKOĐE PRIMENJUJEMO I SCHROTH METODU KOD TEŽIH SLUČAJEVA SKOLIOZE

Ova metoda je posebno uspešna kod dece u razvoju.
Ključ metode predstavlja dinamičke vežbe pod kontrolom fizioterapeuta, specijalizovanog za tu vrste terapije.
Pored dinamičkih vežbi  uče se posebno i vežbe disanja prevashodno sa jednim plućnim krilom radi korekcije rotatornih deformiteta grudnog segmenta kičmenog stuba. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.