Šta je fizikalna terapija?
09/06/2015
Ravni tabani – ravna stopala
22/06/2015
Show all

Ultrazvučni pregled kukova kod beba

Pri prvoj poseti lekaru ili savetovalištu za bebe, nezaobilazan je i pregled kukova kod novorođenčadi. Upravo u tom periodu javlja se jedan od tri najčešća problema u zglobu kuka kod dece. Ukoliko je dijagnoza postavljena na vreme i ukoliko se započne sa terapijom, poremećaj se koriguje bez posledica.

Zašto je pregled kukova važan?

Kod razvojne displazije kuka radi se se o nedovoljno razvijenoj zglobnoj čašici iz koje zglobna glava butne kosti izlazi. U slučaju da glava kosti ostane u nepravilnom položaju dolazi do poremećaja funkcije kuka.

Kliničkim pregledom kod pedijatra moguće je otkriti potpunu dislokaciju kuka. Sumnja na iščašenje se postavlja ako pri pregledu deteta koje leži na leđima na ravnoj podlozi pri savijanju spojenih nogu u kuku pod uglom od 90 stepeni, jedna noga izgleda kraća. U tom slučaju potrebno je uraditi ultrazvuk kukova koji će u potpunosti otkloniti ili potvrditi sumnje.

Ultrazvuk kukova je bezbolna i jednostavna dijagnostička metoda koja pouzdano otkriva da li se radi o iščašenju i određuje se stepen iščašenja kuka. Ultrazvučni pregled je potrebno uraditi kod dece kod koje se pojavi sumnja na iščašenje a takođe i kod dece koja su izložena nekom od sledećih faktora:

  • Razvojni poremećaj kukova u porodici
  • Postojanje deformacije vrata ili stopala
  • Blizanačka trudnoća
  • Manjak plodove vode
  • Prevremeni porođaj

Prvi pregled kukova obavlja se još u porodilištu. Kliničkim pregledom se proverava asimetrija zglobova, kožnih brazdi na butinama, otežano širenje butina iz kuka upolje i nestabilnost ili labavost kuka.

Najbolje vreme za ultrazvučni pregled kukova kod dece je između prvog i drugog meseca života.

Široko povijanje?

Mišljena su podeljena oko toga da li je široki povoj prevaziđen. Pre uvođenja ovog načina povijanja u pedijatrijsku praksu, primenjivalo se tzv. „kifla“ povijanje. Beba se povijala čvrsto sa ispruženim nogama i rukama uz telo.
Zapaženo da se u nerazvijenom svetu deca nose sa slobodno raširenim nogama, na kuku ili leđima majke, a da se razvojni poremećaj kuka javlja u zanemarljivom broju. Kod širokog povijanja, umetnute pelene između nogu drže glavu butne kosti tako da pravilno naleže u udubljenje u karličnoj kosti. Ne savetuje se prerano stavljanje deteta u šetalicu, niti „cupkanje“ na ispruženim nogama, do uzrasta kada se dete spontano ne uspravi i stoji uz pridržavanje.

Široki povoj nije metod lečenja – to je preventivna mera da se kukovi pravilno razvijaju dok se ultrazvučnim pregledom ne isključi poremećaj razvoja kukova. Ovakvo povijanje nije obavezno (što pokazuje medicinska praksa drugih zemalja), ali će sigurno stvoriti optimalne uslove za pravilan razvoj.

Kod nas, široki povoj se praktikuje obično do ultrazvučnog pregleda u trećem mesecu života.

U Poliklinici Galetić vršimo pregled kukova kod dece i novorođenčadi uz stručni nadzor pedijatra.

Posetite nas i obavite neophodan pregled i učinite najbolje za Vaše najmlađe.
 

Zakažite pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.