Upala tetiva – Tendonitis

bol u rucnom zglobu

Upala tetiva – Tendonitis, predstavlja često oštećenje usled dugotrajnog naprezanja i pogađa jednu ili više tetiva u zglobu ručja. Karakteriše ga bol, otok i upala tetiva.

Podlakticu čine dve kosti Radijus i Ulna koje su preko kostiju zgloba ručja kojih ima osam, povezane sa šakom. Većina mišića šake se pripaja na kostima podlaktice, prelaze preko zgloba ručja gde se pripajaju na kostima šake preko tetiva. Ovi mišići pripadaju dvema grupama, pregibačima i opružačima šake i prstiju. Pregibači su zaduženi za savijanje – pregibanje šake i prstiju a opružači za ispravljanje, odnosno opružanje šake i prstiju. Ove dve grupe mišića zajedno su zadužene za pokrete šake, hvatanje i kretanje šake u svim smerovima.

Prilikom kontrakcije mišića šake, sila se prenosi preko tetiva zgloba ručja. Prilikom dugotrajnog delovanja prevelikih sila na tetive, dolazi do oštećenja tetiva. Tendonitis, odnosno upala tetiva ručnog zgloba je stanje koje se prati upala tetiva i bol u ručnom zglobu. Ovo se obično dešava kod dugotrajnih napora i postepenog trošenja usled preterane upotrebe i velike sile koja deluje na tetive zgloba. Može biti i akutno usled neke nezgode koja izazove povredu.

 

Uzroci bola u ručnom zglobu – Tendonitisa86271

Upala tetiva u ručnom zglobu je često povezana za dugotrajne i svakodnevne napore koje trpi zglob. To mogu biti razne sportske aktivnostipoput gimanstike, golfa ili poslovi stolara, slikanje, cepanje drva, zdanje, česta upotreba čekića, šrafcigera, vibrirajućih mašina (bušilice, razbijač betona), šivenje pa čak i rad na računaru. Tendonitis se takođe može razviti kod svih aktivnosti koje su povezane sa čestim hvatanjem i stezanjem šake.

Ova stanje se obično dešavaju kod pacijenata koji naglo povećaju aktivnosti kod kojih sile dugotrajno deluju na zglob ručja. Ponekad se može stanje razviti naglo, akutno, usled udarca ili pada na zglob ručja, podizanja teškog tereta i slično.

 

Znaci i simptomi

Simptomi se vremenom razvijaju. U početku to može biti bol, krutost zgloba usled neke specifične aktivnosti. Kako oštećenje napreduje, bol se javlja svakodnevno prilikom aktivnosti u kojima se koriste šaka i prsti, poput nošenja tereta, torbe, kese, otvaranja tegli, rukovanja ili rada na računaru. Takođe se pojavljuje otok i osetljivost na dodir.

Povreno je moguće pojavljivanje trnjenja u prstima praćeno sa slabošću. To može otežati izvođenje preciznih i finih pokreta šake i prstiju, smanjiti stisak i povećati ispadanje objekata iz ruku.

 

Lečenje i terapija

U većini slučajeva, upala tetiva ručnog zgloba se smiri nakon primene fizikalne terapije. Od ključnog značaja je saradnje pacijenta i pridržavanje saveta lekara. Veoma je važan odmor, odnosno, odsustvo opterećenja na zglob ručja i uzdržavanje od aktivnosti koje izazivaju bol i opterećuju tetive. To podrazumeva, izbegavanje sportskih aktivnosti u kojima ima pokreta bacanja, hvatanja, vučenja…

Ignorisanje bola i stav „nije to ništa, proći će“ obično vode do hroničnih stanja koja se mnogo teže saniraju i leče.

Fizikalna terapija daje najbolje rezultate u lečenju bola u zglobu ručja kod upale tetiva odnosno tendonitisa. Primenjuju se razne metode fizikalne terapije poput:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211