Šta je iščašenje lakta?

Išcašenje lakta 1

Iščašenje lakta je stanje koje karakteriše oštećenje i istegnuće ili kidanje vezivnog tkiva koje okružuje zglob lakta uz pomeranje kosti iz ležišta tako da ne stoje više u pravilnom položaju. Iščašenje lakta je jedna od najozbiljnijih povreda ovog zgloba.

Podlaktica se sastoji iz dve kosti koje su smeštene jedna pored druge. Ove dve kosti (radijus i ulna) zajedno sa kosti nadlakta formiraju zglob lakta. Zglob se sastoji od jakog vezivnog tkiva koje ga okružuje. Velik broj mišića koji okružuje zglob lakta daje mu dodatnu stabilnost.

Usled određenih pokreta sile koje opružaju zglob deluju na lakat. Ukoliko su te sile prevelike dolazi do kidanja vezivnog tkiva. Ovakvo oštećenje omogućava kostima da se pomere iz svog normalnog položaja. Kada se to desi dolazi do povrede koju nazivamo iščašenje lakta.

Pošto su za ovakva oštećenja potrebne izuzetno velike sile, iščašenje se često dešava u kombinaciji sa drugim povredama poput kidanja mišića, ligamenata, povreda zgloba ručja i slično. Moguća su i oštećenja krvnih sudova što značajno pogoršava stanje i nivo povrede.

Uzroci

Iščašenje se obično dešava traumatski, naglo usled na primer direktnog udarca u saobraćajnim nesrećama, kontaktnim sportovima, pada na tvrdu površinu sa opruženom rukom.

Znaci i simptomi

Pacijenti koji dožive iščašenje u zglobu lakta, obično osete jak, parališući bol. Takođe je prisutan osećaj pomeranja u kostiju u zglobu lakta u trenutku povrede. Mesto je osetljivo na dodir i veoma bolno. Ponekad pacijenti mogu osetiti i utrnuće podlaktice, nakon povrede. Nedostatak pulsa u podlaktici je signal da je neki od krvnih sudova pritisnut i izuzetno je važno obratiti  se lekaru odmah.

Nakon što se lakat vrati na mesto od strane lekara, pacijenti mogu osetiti slabot ili ukočenost u zglobu lakta i bol prilikom pokreta. Većina ovih simptoma nestaje vremenom uz odgovarajuću terapiju. Međutim, pošto je ova povreda izuzetno ozbiljna pacijenti mogu osetiti krutost, slabost u zglobu duže vremena nakon same povrede.

Oporavak i tretman

Ova povreda zahteva brzu reakciju i odlazak kod lekara. Ukoliko dođe do oštećenja krvnih sudova, posledice mogu biti izuzetno ozbiljne. Pravilna dijagnoza obično zahteva rentgenski snimak, zatim ukoliko nema većih oštećenja prelazi se na ponovno vraćanje kosti na njihovo mesto.

Fizikalna terapija je od ključnog značaja kako bi se pacijenti sa iščašenjem lakta što pre oporavili. Fizikalna terapija ubrzava proces oporavka i osigurava optimalni oporavak. Tretmani koji se koriste priliko iščašenja su:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211