Tendonitis patele – skakačko koleno

skakacko koleno

Tendonitis patele – skakačko koleno je stanje koje nastaje usled prenaprezanja i i karakterišu ga patološke promene na pripoju tetive butnog mišića i zgloba kolena.

Stanje se javlja najčešće kod sportista koji se bave disciplinama u kojima su česti skokovi poput odbojke, košarke, skok u vis, zatim discipline sa dugotrajnim trčanjem, fudbalu zatim biciklizmu, tenisu. Skakačko koleno je jedna od najčešćih povreda, prema istraživanju češća od povrede meniskusa ili povrede ukrštenih ligamenata kolena.

Simptomi

Simptomi karakteristični za pojavu skakačkog kolena su bol u gornjem ili donjem delu čašice kolena a često se javlja i bol na pripoju patelarnog ligamenta ispod kolena. Bol može biti različitog intenziteta i obično se postepeno pojačava. U početku se bol javlja obično nakon treninga i posle perioda odmora nestaje. Kasnije pojava bola je učestala i prelazi u stalan bol koji je prisutan i tokom rada i odmora, javlja se takođe i posle dužeg sedenja sa savijenim kolenima na primer u toku vožnje.

Uzroci nastanka povrede

Pojava tendonitis patele je usko povezana sa brojem treninga, što je veći broj treninga šanse za veće oštećenje tetive i rizik pojave skakačkog kolena se povećava. Osim obima treninga jedan od uzroka pojave ove povrede je i neodgovarajuća podloga na kojoj se trenira. Tvrda podloga može doprineti pojavi i razvoju stanja.

Takođe osobine sportiste i njegove sposobnosti mogu uticati na pojavu i razvoj povrede. Nedostatak gipkosti mišića opružača potkolenice – kvadricepsa, neodgovarajući odnos snage između mišića pregibača i opružača i loš položaj ekstremiteta (krive noge, „X“ i „O“ noge), prekomerna težina vežbača i slično.

Tendonitis patele se češće javlja kod aktivnih sportista u odnosu na rekreativce, uz veću učestalost pojave kod muškaraca nego kod žena.

Terapija

Fizikalna terapija ubrzava i omogućava lakši oporavak. Primenjuju se sledeće metode fizikalne terapije:

Prognoza za oporavak

Kod lakših slučajeva vreme potrebno z oporavak i povratak aktivnostima je šest nedelja uz odgovarajuću terapiju. Kod težih slučajeva može doći do prekida aktivnosti i terapije u trajanju i do četiri meseca, nakon čega se postepeno počinje sa aktivnostima.

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211