Bol u kolenu – prednji ukršteni ligamenti

bol u kolenu - prednji ukršteni ligamenti

Prednji ukršteni ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena. Sačinjeni su od čvrstog fibroznog tkiva i imaju funkciju kontrole preteranih pokreta u zglobu kolena.

Jedna od najčešćih povreda zgloba kolena je upravo povreda prednjih ukrštenih ligamenata i ujedno pucanje ligamenata je jedna od najozbiljnijih povreda.

Uzroci povrede prednjih ukrštenih ligamenata

Ova povreda obično nastaje u toku bavljenja sportom. Oko 80% povreda ukrštenih ligamenata u sportu ne nastaje usled kontakta sa suigračem.

Povreda najčešće nastaje prilikom doskoka i kontakta sa podlogom. Takođe, ova povreda se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca.

Većina disciplina u svojim kretanjima sadrži nagle promene pravca kretanja, eksplozivna kretanja i slično. Discipline koje sadrže ova kretanja su fudbala, odbojka, košarka, tenis, neke borilačke discipline poput karatea.

Sama povreda nastaje usled rotacije koti natkolenice i potkolenice u suprotnim smerovima dok je puna težina tela oslonjena na nogu.

Lečenje

Većina pacijenata oseti olakšanje u roku od nekoliko dana nakon povrede. Obično se oseti poboljšanje, nestanak bola, smanjenje otoka, međutim tada se obično pojavljuje problem sa stabilnošću kolena.

Najbolji način da se izbegne rekonstrukcija ligamenata hirurškim putem je primena kompleksnog programa rehabilitacije koji sadrži vežbe i programe jačanja i propriocepcije.

Osnovni ciljevi rehabilitacije su:

  • Uklanjanje bola
  • Normalizacija pokreta u zglobu
  • Jačanje mišića kolena

Fizikalna terapija ubrzava i omogućava lakši oporavak. Od metoda fizikalne terrapije, primenjuju se sledeće:

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211