Šta je Bekerova cista – otok u zatkolenoj jami?

bekerova cista, bol u zatkolenoj jami

Bekerova cista se karakteriše otokom sa zadnje strane kolena, u zatkolenoj jami koje se pojavljuje kao rezultat povreda u zglobu kolena poput pucanja meniskusa.

Meniskusi kolena, unutrašnji i spoljašnji mogu pretrpeti ošećenje iznenada, akutno usled nekog nepravilnog pokreta ili se mogu vremenom istrošiti usled ponovljenih neadekvatnih pokreta. Uzroci mogu biti dizanje i nošenje prevelikog tereta, uvrtanjem, rotacijom, padom ili nezgodnim doskokom. Kada dođe do povrede unutar kolena, otok se obično pojavljuje unutar kapsule zgloba kolena, ponekad i unutar burze, obično sa zadnje strane kolena. Ovo stanje se obično naziva Bekerova cista.

Uzroci pojave Bekerove ciste

Bekerova cista se obično pojavljuje nakon što nastupe degenerativne promene u zglobu kolena poput povrede meniskusa, osteoartritisa ili hroničnih oštećenja nastalih usled preopterećenja zgloba kolena. Povrede se često dešavaju u disciplinama koje zahtevaju naglu i brzu promenu pravca kretanja i kretanja koje uvrću koleno, ponekad i kretanja u koja spadaju naglo pregibanje ili opružanje u zglobu kolena. To su discipline poput fudbala, košarke, skijanja… Povrede meniskusa se dešavaju kad je stopalo čvrsto oslonjeno na zemlju a na koleno deluje sila koja uvrće koleno, na primer kada u toku utakmice protivnički igrač padne na nogu drugog igrača. Povrede meniskusa mogu nastati usled dugotrajnih napora poput maratona.

 

Simptomi Bekerove ciste

Pacijenti koji pate od Bekerove ciste, osete obično čvrst otok sa zadnje strane kolena. Kod pacijenata sa manjim cistama, ponekad i nema simptoma koji ukazuju na pojaviu ciste. Kako se cista razvija pacijenti osete bol u zatkolenoj jami i često osete ukočenost, posebno pri pokušaju da saviju ili opruže nogu u zglobu kolena. Osetljivost na dodir se takođe može pojaviti.

Moguća je pojava i drugih simptoma poput zvuka, škljovanje, žuljanje i slično, zatim slabost u zglobu, bolovi ujutro i uveče i nemogućnost oslanjanja na koleno koje je zahvaćena cistom.

 bekerova cista2

 

Lečenje

U prvih 48 do 72 sata preporučuje se odmor, elevacija i hlađenje kako bi se smanjio otok. Pacijenti sa Bekerovom cistom bi trebalo da praktikuju vežbe gipkosti i jačanja koje ne izazivaju bol. Vežbe će naravno preporučiti lekar specijalista, nikako ne treba vežbe raditi na svoju ruku. Pacijentima koji ne reaguju na fizikalnu terapiju, može se preporučiti drenaža ciste. Operacija je potrebna u izuzetno malom broju slučajeva.

Većina pacijenata se u potpunosti oporavi uz primenu fizikalne terapije i mogu se vratiti svojim sportskim i svakodnevnim aktivnostima.

 

Terapija

Fizikalna terapija ubrzava i omogućava lakši oporavak. Primenjuju se sledeće metode fizikalne terapije:

Ukoliko je pacijentu potrebna operacija, metode fizikalne terapije se koriste kako bi se pacijent što pre oporavio.

Ukoliko se pacijent vrati svojim sportskim aktivnosta bez odgovarajuće rehabilitacije i sa nepotpuno saniranom povredom, ponovna pojava Bekerove ciste je veoma izvesna.

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

KORISTIMO NAJSAVREMENIJE METODE LEČENJA POPUT SKANLAB, KOMPJUTERSKOG JAČANJA MIŠIĆA I SHOCKWAVE TERAPIJE RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA ZA KOJE JE POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211