Sonoterapija – ultrazvučna terapija

sonoterapija

Zvuk je longitudinalno treperenje čestica materije i prostire se kroz elastične sredine – gasove, tečnosti i čvrsta tela. Zvuk se deli na infrazvuk do 16 Hz, zvuk od 16 do 20000 Hz i ultrazvuk preko 20000 Hz. U terapiji najčešće koristimo ultrazvuk.

Primena

Sonoterapija tj Ultrazvuk u terapijske svrhe se koristi  sa najvećim uspehom kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata kao i kod lečenja keloida i ožiljaka kao i kod:

 • bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme,
 • bolova i povreda zglobova,
 • nakon postraumatskih stanja,
 • Dipitrenove kontrakture,
 • neuralgije

U terapijske svrhe primenjuje se ultrazvuk frekvencije od 0,75 do 3 MHz. Brzina prostiranja ultrazvuka nije konstantna i menja se zavisno od gustine sredine kroz koju prolazi. U tečnim sredinama čovečijeg tela iznosi 1500 m/s u organima od 1400 do 1600 m/s, a u kostima više od 4000 m/s. Ultrazvuk se kroz tkiva prostire u vidu zgušnjavanja i razređivanja.

ultrazvučna terapijaTako da se ultrazvuk najviše absorbuje u:

 • kostima hrskavicama,
 • tetivama i ligamentima,
 • a najmanje u krvi i masnom tkivu.

Ultrazvuk svojim mehaničkim dejstvom dovodi do zgušnjavanja i razređivanja tkiva i ispoljava se u vidu mikromasaže.

Stvaraju se kavitacije – formacije sitnih mehurića.

Terapijsko dejstvo – prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije je u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama (strukture sa visokim sadržajem kolagena).

 • Ultrazvuk deluje analgetički (smanjuje bol),
 • pospešuje regeneraciju tkiva i smanjuje mišićni spazam.
 • Izaziva reapsorbciju otoka i povećava lokalnu cirkulaciju krvi.
 • Ubrzava zarastanje zapaljenja i pospešuje zarašćivanje tetiva i mišića posle povreda.
 • Ultrazvuk stimuliše osteogenezu kosti posle preloma, i za to se koristi u veoma malim dozama.

Indikacije: artroze, reumatoidni artritis, spondilitis, tendovaginitis, periartritis, burzitis, entezitis, cervikalni i lumbalni sindrom, ožiljci, Dipitrenova
kontraktura, povrede tetiva i ligamenata, petna bodlja, usporeno zarašćivanje preloma kostiju, itd.

Kontraindikacije: maligni tumori, krvarenje i sklonost ka krvarenju, infekcije, srčani pejsmejker i izražena srčana oboljenja.

Metalni implatati nisu kontraindikacije ali ne primenjuju se u predelu srca, mozga, očiju, slezine i gravidnog uterusa. Može se istovremeno primenjivati sa elektroterapijom kao i sa magnetoterapijom.

Ultrasonoforeza lekova – je postupak unošenja lekova posredstvom ultrazvuka u organizam. Ultrazvuk povećava propustljivost kože i ubrzava kretanje čestica lekova. Najčešće koristimo anestetike, steroidne antiinflamatorne lekove i nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Kako izgleda tretman?

Ultrazvučna terapija se primenjuje tako što je neophodan kontaktni medijum izmedju ultrazvučne sonde i kože pacijenta, jer ne sme da postoji  ni najmanji sloj vazduha koji može potpuno da odbije ultrazvučni snop pa da terapija nema nikakvog efekta.

Mi kao transmiterski medijum koristimo za tu svrhu posebno napravljen kontaktni gel koji u potpunosti sprečava da se vazduh nalazi izmedju sonde i kože pacijenta i na taj način je ovakva terapija veoma efikasna i daje vrlo brzo vidljive rezultate kod pacijenta. Ultrazvučnu terapiju istovremeno primenjujemo sa drugim fizikalnim procedurama jer tako ima najbolji efekat. Najčešće kombinujemo sa magnetoterapijom i elektoterapijskim procedurama.

Već posle nekoliko ovakvih tretmana pacijent osetiti značajno poboljšanje i olakšanje.