ARTROZA- Degenaritivno oboljenje zglobova

 

Klinički znaci artroze  se razvijaju veoma sporo i skriveno. Najčešći su artrozom zahvaćeni zglobovi kuka i kolena.

Uglavnom je artroza posledica poremećaja vaskularizacije i prekida zglobne hrskavice. Tokom opterećenja hrskavica se tanji i ne podnosi trenje u zglobu, troši se i ne štiti više subhondralnu kost. Hrskavica najpre fibrilira a delimično ogolela kost reaguje tako što hipertrofiše i stvara koštane izraštaje u visu trnova- osteofite, a na kraju dolazi i do pojave cisti i deformacije zgloba.

 

Simptomi
02a

Prvi simptomi su bolovi pri većem opterećenju zglova koji traju kratko i prestaju sa odmorom.

Kasnije postaju češći i mogi se ispoljavati i u mirovanju. Zglobna čaura fibrozira i zadeblja.

U nekim slučajevima se može pojaviti izliv tečnosti u zglob (hidrops).

Mišići koji su pokretači zgloba atrofiraju i slabe.

Obim pokreta je u početku očuvan a u kasnijim fazama bolesti dolazi do pojave kontrakture (ukočenosti zgloba) prvenstveno u zglobu kuka.

 

Najteži oblici artroza su veoma bolni sa velikim ograničenjem pokreta i otežanim hodom, sa visokim stepenom invaliditeta.

Radiografski znaci artroza su:

  • u početku sužen zglobni prostor,
  • kasnije skleroza subhondralne kosti,
  • pojava osteofita i egzostoza,
  • cističnih promena i deformacija zgloba.
Meniskus

Lečenje

Lečenje lakših i početnih oblika artroza je neoperativnim putem i fizikalnom terapijom, dok se teški slučajevi rešavaju operativno.

Neoperativno lečenje artroza se sastoji od primene fizikalnih procedura i rasterećenja obolelog zgloba.

Fizikalna terapija sa kineziterapijom mora biti redovna i sastavni deo dnevnog režima.

 

Primenjujemo skoro sve metode fizikalne terapije:


Poliklinika Galetić Sprovodi najsavremeniju fizikalnu terapiju u lečenju degenerativnih oboljenja zgloba -artroza.
Lečenje se sastoji od kombinacije modernih i veoma delotvornih tretmana koji direktno dovode do zaustavljanja progresije oboljenja, obezboljavanjapacijenta i povećanja snage i elastičnosti zglobova i mišićnih struktura.

Osnovni zadatak nam je da očuvamo što veći stepen elastičnosti i što slika11veći obim pokreta artrotičnog zgloba a na taj način smanjujemo opterećenje zgloba.

Takođe veoma nam je važno da usled slabljenja i atrofije mišića, stimulišemo i ojačamo mišićnu snagu mišića pokretača artozom zahvaćenog zgloba.

Hirurško lečenje se primenjuje kod najtežih oblika. Danas su najpopularnije i najčešće rađene operacije totalne zamene zglobova (endoproteze).

U medikamentnom lečenju artroza koriste se pored analgetika i kortizonski preparati intraartikulrano. Moderne metode lečenja su i preparati na bazi hondroitin sulfata i glukozamin sulfata kao i faktori rasta koji dovode do delimične regeneracije zglobne hrskavice.

 

Tradicija duga preko 30 godina. Neka Poliklinika Galetić bude vaša kuća zdravlja!

POLIKLINIKA GALETIĆ JEDINI REFERENTNI MEDICINSKI CENTAR U REGIONU ZA LEČENJE SHOCKWAVE TERAPIJOM RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA. 

Izuzetno stručan kadar doktora specijalista i fizioterapeuta posvećuje punu pažnju svakom pacijentu individualno i bez čekanja. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, 7 dana u nedelji, jer nam je pacijent uvek na prvom mestu. Garantujemo Vam potpuno izlečenje, dođite i uverite se. Zakažite svoj pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211