Bobath Metoda – Tretman stimulacije usporenog motoričkog razvoja

Šta je Bobath metoda

Najrasprostranjenija metoda stimulacije motoričkog razvoja odnosno osobljavanje i sticanje sposobnosti koje dete pre terapije nije imalo, Bobath metoda ili terapija koja je dokazala svoju efikasnost naročito kod novorođenčadi, beba i dece. Efikasnost Bobath terapije sadžana je saradnji roditelja interdisciplinarnog tima lekara i terapeuta i primeni programa koji se stvara na osnovu individualnih potreba svakog deteta. Cilj terapije je poboljšati motorički razvoj detata i samostalnost u izvođenju pokreta što se postiže postepenim razvojem kognitivnih sposobnosti detata. Bobat metoda takođe uključuje predgovornu terapiju, terapiju hranjenja I respiratornu terapiju.


Bobat metoda je neuro-razvojni tretman procene i lečenja dece koja boluju od cerebralne paralize i drugih neuroloških stanja. Cilj terapije je omogućiti detetu da učestvuje u svakodnevnom životu, a dečija svakodnevica je igra. Kroz igru deca uče pokret, stvaraju se obrasci kretanja i utiče se na kognitivan razvoj. Terapija se prilagođava posebno svakom detetu i izvodi je edukovani terapeut.

Trudimo se da Vama i Vašem detetu izađemo u susret! SVI SPECIJALISTI SU VAM DOSTUPNI NA JEDNOM MESTU.
  • Specijlista fizikalne medicine- Fizijatar
  • Specijalista dečje ortopedije - Ortoped,
  • Specijalista dečjeneurologije - Neurolog
  • Fizioterapeut
  • Radni terapeut
  • Defektolog - Logoped
  • Psiholog
 
Zakažite svoj pregled i tretman na telefone: 021/55-72-11; 021/45-79-39 i 063/77-15-003 

ZAKAŽITE PREGLED / TERAPIJU

Specifičnosti Bobath metodeBobath metoda

Posebna pažnja nakon rođenja djeteta mora se posvetiti njegovu neuromotornom razvoju, te se u slučaju nepravilnosti započinje s neurorazvojnom habilitacijom

Posebnu pažnju posle rođenja deteta treba posvetiti njegovom neuromotornom razvoju. U slučaju nepravilnosti potrebno je početi sa neurorazvojnom habilitacijom.

Prva godina života predstavlja najintenzivniji je period rasta i razvoja u kojem se događaju najznačajnije promene u životu deteta. U ovom period dolazi do mentalnog, fizičkog I psihičkog razvoja deteta, a taj razvoj je neophodno pratiti da bi se pravovremeno otkrile, prepoznale I lečile potencijalne nepravilnosti.

Osim preventivnih sistematskih pregleda ukoliko se ukase potreba obavljaju se i dodatni pregledi, a posebnu pažnju treba posvetiti motoričkom razvoju bebe. U slučaju otkrivanja eventualnih nepravilnosti, posebno kod rizične dece, potrebno je početi sa neurorazvojnom habilitacijom, odnosno tretmanom stimulacije usporenog motoričkog razvoja.

Uloga roditelja u toku terapije

Roditelji igraju veoma važnu ulogu u primeni terapije. Roditelji nisu terapeuti ali su veoma važan faktor za uspeh jer terapeutima daju važne informacije o ponašanju deteta I poteškoćama koje primećuju kod deteta u raznim svakodnevnim aktivnostima.

Baby handling je takođe vaćan segment Bobath metode i podrazumeva pravilno postupanje sa novoođeim detetom i primenjiv je u svakodnevnoj interakciji sa detetom, od podizanja detata, oblačenja, menjenja položaja, nošenja, kupanja I slično.

 

Zakažite pregled i tretman na telefone:
021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211 

ZAKAŽITE PREGLED / TERAPIJU